Szent István ünnepe a melbourne-i magyar katolikus közösségben

Külhoni – 2017. augusztus 22., kedd | 11:41

A melbourne-i magyar katolikus közösség is megünnepelte Szent István király napját. Augusztus 20-án a Szent Colman-templomban mutatott be szentmisét a közösség lelkipásztora, Laczkó Mihály. Az ünnepről a közösség egyik tagja, Kiss Hajnalka beszámolóját közöljük.

Augusztus 20-án az ausztrál katolikus templomok harangjai nem Szent István ünnepére hívnak. Nem azért, mert a déli féltekén nem ismerik a magyarok államalapító szent királyát, hanem azért, mert az ausztrál katolikus egyház augusztus 16-án tartja ünnepét.

Melbourne-ben egy templomban, a Carlisle streeten található Szent Colman-templomban azonban mégis augusztus 20-án, vasárnap gyűlt össze az ünneplő magyar közösség. Az egyházi év többi vasárnapján a Magyar Központ területén lévő Szent István ökumenikus templomban is van lehetőség magyar nyelvű szentmisén részt venni, azonban e nyár végi jeles napon a két templomi közösség együtt ünnepelt.

A szertartás a 63. sz. Tormay Cecil cserkészcsapat, a különleges, történelmi ruhát viselő hölgyek és az oltár körül szolgálók bevonulásával kezdődött. Márton István, a Délvidéki Demokratikus Magyar Szövetség elnöke és a cserkészek szolgálata tette még emelkedettebbé az ünnepet.

Prédikációjában Laczkó Mihály, a melbourne-i magyar katolikus közösség papja felhívta a figyelmet az ünnephez kapcsolódó jelképekre: legelsőként a Szent Koronáról beszélt, amely nem csupán ékszer, hanem hazánk önazonosságát fejezi ki. Majd az országalmáról, amelyben – fokozva jelképes értékét – a jeruzsálemi Golgota hegyéről hozott földet helyeztek el. Végül a jogarról szólt mint az igazságosság, ítélkezés jelképéről.

A szentbeszéd második részében Mihály atya arra biztatott, vigyük haza az ünnep örömét, sugározva azt az utca emberére és szűkebb környezetünkre, szomszédjainkra is.

A szentmise után a plébánia közösségi termében terített asztaloknál folytatódott az ünneplés. 

Szép hagyomány, hogy a katolikus hívek havonta egyszer a szertartás után közös ebéden vesznek részt. A nagy távolságok miatt ritkán adódik alkalom a találkozásra, viszont a vasárnapok biztos pontot jelentenek a közösség tagjainak, ha szeretnének anyanyelvükön beszélni, ápolni baráti kapcsolataikat. Minden hónapban más-más család vállalja az ünnepi menü elkészítését az alapanyagok beszerzésétől egészen a tálalásig. Az augusztusi ebéd évek óta Kovács János, az egyházközség világi elnöke, és felesége, Julianna vezetésével készül. A munkába, főzésbe az egyházközségből többen is besegítenek.

Az ebéd után Laczkó Mihály megáldotta az ünnepi kenyeret, amelyet a közösség egyik tagja sütött erre az alkalomra.

Melbourne-ben most tél van. Egész héten nagyon hideg, szeles, esős idő volt, de augusztus 20-át beragyogta a napsütés. Amikor Magyarországon az emberek éppen fölkelni készülődtek, mi akkor hagytuk el a templomot. De lélekben, Szent István áldó keze alatt aznap különösen is magyarnak, Magyarországhoz tartozónak éreztük magunkat.

Fotó: Kiss Hajnalka/melbourne-i magyar katolikus közösség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria