Szent István ünnepe a pozsonyi koronázótemplomban

Külhoni – 2021. augusztus 22., vasárnap | 15:00

Augusztus 20-án, pénteken a Szent Márton-dómban, a Pozsonyi Főegyházmegye gótikus főszékesegyházában is megünnepelték szent királyunkat. A főcelebráns Molnár Tamás, a pozsonyi magyar katolikus közösség lelkipásztora volt, koncelebrált Masicza Robert csallóközcsütörtöki esperes-plébános.

Az esti szentmisére szép számban összejöttek a közelebbről s távolabbról érkező zarándokok Pozsony 15. századi, gótikus székesegyházában.

A főcelebráns Molnár Tamás, a pozsonyi magyar hívek lelkipásztora homíliájában örömmel jegyezte meg, hogy ismét együtt ünnepelhetik a számukra olyan közeli és kedves koronázódómban Szent István király ünnepét.

Nagyon fontos, hogy kiálljunk értékeink, eszmei kincseink mellett, helyesen válasszunk gyermekeinknek, unokáinknak óvodát, iskolát; ha tehetjük, vegyünk részt a jelenleg engedélyezett nyilvános szentmiséken, becsüljük meg ezt, akárcsak kulturális rendezvényeinket – biztatott a lelkipásztor.

Majd imádságra buzdított a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés jegyében, akár személyesen veszünk rajta részt, akár lélekben.

Imádkoztak családjaikért, s azokért a hozzátartozóikért is, akik egészségi állapotukra való tekintettel csupán lélekben lehettek jelen szent királyunk pozsonyi ünnepén.

A népviseletbe öltözött fiatalok és a cserkészek az oltár elé hozták az áldozati adományokat és a kenyérrel teli kosarakat, ugyanis e szentmise keretében az új kenyér megáldására is sor került, szívből hálát adva a mindennapi kenyérért.

Az ünnepi szentmisén felcsendült a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus himnusza, valamint a pápai és a magyar himnusz is.

A szentmisén elhangzott homília a Pozsonyi Katolikusok YouTube-csatornáján hallgatható meg.

Forrás és fotó: Pozsonyi Magyar Katolikus Közösség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria