Szociáliskártya-rendszer segíti a beregszászi máltai szeretetszolgálat adományosztását

Külhoni – 2022. június 2., csütörtök | 16:25

Fontos logisztikai támogatás a segélyezés során a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat (BJMSZ) számára a helyi önkormányzatnál igényelhető szociális kártya és az ahhoz tartozó szoftverbázis. A rendszert május 25-én egy a BJMSZ beregszászi központjában tartott adományosztáson tesztelték, május 27-én pedig a környező falvakban adományosztás keretében is kipróbálták a helyi munkatársak.

Az első adományosztásokon a Magyar Máltai Szeretetszolgálat élelmiszer-egységcsomagokból álló segélyszállítmányát adták át a rászoruló családoknak.

A kártyarendszer segít optimalizálni, időzíteni és nyomon követni az élelmiszer-segélycsomagok kiosztását, és hasznos a segélyekkel való esetleges visszaélések megakadályozásában is.

A beregszászi kistérség nagy részében már lehet igényelni a helyi önkormányzattól a szociális kártyát. A bárki által igényelhető kártya tulajdonosainak élelmiszer-egységcsomagokat oszt a BJMSZ.

A kártyarendszer működése szoftveres háttéren alapszik, ezt az önkormányzat üzemelteti. A számítógépes adatbázis segít optimalizálni, időzíteni és nyomon követni az adományosztást, megkönnyíti a különböző rászoruló csoportok (fogyatékossággal élők, beteg családtagról vagy belső menekültekről gondoskodók, idősek, sokgyermekes családok stb.) közvetlen elérését, illetve a célzott adományosztást, valamint annak szervezéséhez a szükséges tájékoztatást.

A szociáliskártya-rendszert május 25-én egy a BJMSZ beregszászi központjában tartott adományosztáson tesztelték, és május 27-én a környező falvakban, kiszállásos adományosztás keretében ki is próbálták. Első alkalommal harminc 85 évesnél idősebb hozzátartozóval együtt élő családnak osztottak élelmiszercsomagokat, május 27-én pedig 190 háztartásba vittek közel ötszáz fő számára elegendő adományt.

„Az első tesztek alapján minden pontosan működik: a szoftverben valós idejű visszajelzést látunk arról, hogy az adott kártyabirtokos megkapta a csomagot” – mondja Hnatik Tünde, a BJMSZ programkoordinátora. „A Magyar Máltai Szeretetszolgálattól kapott élelmiszer-adományt osztottuk szét. A folyamatos önkénteslétszám-hiány miatt óriási segítséget jelentett, hogy kész egységcsomagokat kaptunk, és nem nekünk kellett összeállítanunk azokat. Egységcsomagonként nyolc és fél kiló élelmiszert tudtunk így adni a rászoruló családoknak.”

A beregszászi szervezet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Alföldi Régiójától, a kecskeméti szervezettől és a kecskeméti önkormányzattól kapott további segítséget, egy lakóbuszt, amelyet mobil adományosztópontként használnak.

A szociáliskártya-rendszer segít a segélyekkel való esetleges visszaélések megakadályozásában is, köszönhetően annak, hogy minden karitatív szervezet használhatja. Ez a segélyezés jobb összehangolásához is hozzájárul.

A szociáliskártya-rendszer – az első, szoftvertesztelést szolgáló alkalmak után – előreláthatólag június 2-ától lép életbe, egyelőre csak a beregszászi járáshoz tartozó beregszászi kistérségben. Az adományosztás mindig előzetes kiértesítést követően, előre meghatározott időben és az aktuálisan kijelölt szociális szempontok alapján történik majd.

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotók: BJMSZ

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria