Szórakozás az értékőrzés – Idén is megszervezték a FeltöltŐ erdélyi keresztény zenefesztivált

Külhoni – 2024. július 4., csütörtök | 16:45

Fantasztikus hangulatban telt Erdély legnagyobb keresztény zenefesztiválja, a FeltöltŐ Gyergyószentmiklóson június 28. és 30. között. Az esemény fővédnöke Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke volt.

Dicsőítő daloktól volt hangos egész Gyergyószentmiklós, hiszen több ezer látogató érkezett az eseményre. Az immár ötödik alkalommal megszervezett fesztivál idei mottója így hangzott: „Hiszen számomra az élet Krisztus” (Fil 1,21). A szervezők az élet védelmére, annak tiszteletére és fontosságára igyekeztek felhívni ezzel a figyelmet, és gazdag programkínálattal örvendeztették meg a látogatókat: előadások, koncertek, tematikus sátrak és gyerekprogramok színesítették a hétvégét.

A képre kattintva fotógaléria nyílik.

Az előadások során Csókay András nemzetközi hírű idegsebész; Sisak Imola és Simó Irma pszichoterapeuták; Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató; Benkő Vilmos, az Amerikai Kereskedelmi Kamara volt elnöke; Bedő Imre, a Férfiak Klubjának alapítója; Kovács Ferenc és Kovácsné Treer Mária életvédők, valamint Schäffer Erzsébet újságíró osztották meg tapasztalataikat, tudásukat az érdeklődőkkel.

A gyerekeket péntek este a Mese7est program varázsolta el, majd a Fundamentum, a Tibes és a PZM együttesek léptek színpadra. Szombaton a Veronaki, a 4IS5, az Új Forrás, Csiszér László, Kökény Attila és a Dics-suli kalauzolta a résztvevőket a dicsőítés világában.

A kísérőprogramok minden korosztály számára érdekes lehetőségeket kínáltak. A fiatalok felvilágosító foglalkozásokon, emellett imaösvényen, MiniFIT Ifjúsági Találkozón is részt vehettek, és szabadulószoba is várta őket. Az egész éjszakai szentségimádás mellett megtartották a férfiak éjszakáját, és idén először a nők éjszakáját is megszervezték. A tematikus sátrak szintén számtalan lehetőséget kínáltak az odalátogatóknak.

A Gyerek-FeltöltŐn teljes gőzzel folyt a matricagyűjtés, hiszen számos kreatív foglalkozáson és programon töltekezhettek a gyerekek.

A vasárnapi ökumenikus istentisztelet a FeltöltŐ kihagyhatatlan eseménye, amely felekezeti hovatartozástól függetlenül egyesíti a közös értékeket és célokat.

Ezért kiemelten fontos a párbeszéd és egymás támogatása.

Kántor Boglárka főszervező az istentisztelet végén így fogalmazott: „Minden hangszernek megvan a maga a szerepe egy zenekarban. Éppen úgy, ahogy a gitár, a dob, a kísérő hangszerek, a vokál megszólal, ugyanúgy együtt játszunk Isten színpadán. Mindenkinek megvan ebben a maga szerepe, hogy a legszebb dallamok szülessenek. Hallottam párszor, hogy biztos megéri nekem vagy a szervezőknek ezt csinálni. Igazuk volt. Megéri. Ha arra gondolok, hogy több ezren töltekeztünk, hogy milyen sokan eljöttetek az egész Kárpát-medencéből, hogy érezni lehetett Isten érintését, hogy nagy találkozások történtek, hogy reményt kaptunk ezekben az időkben, hogy megtelt élettel a város, akkor megérte. Mert ezért egyikünk sem kapott más juttatást.

Isten egyik legnagyobb ajándéka számunkra, hogy egymásba kapaszkodva azokból a talentumokból, amiket mi is kaptunk, visszaadhatunk a közösségnek.

A tőletek és a jó Istentől kapott erő az, ami továbbvisz. Köszönjük nektek!”

Az Eucharist Zenekar szolgálatában a közös imádsággal, dicsőítéssel töltötték meg az éhező szíveket, a résztvevők lelkének szomjúságát pedig a lelkipásztorok szavai enyhítették. Az istentisztelet után nagy, közös ebédre került sor a színpad melletti parkban, ahol mennyei ételekkel várták a jelenlevőket a lelkes szakácsok. Az étkezést követően dramatizált bibliai előadásra invitálták az érdeklődőket. Ezen a különleges bemutatón olyan neves színészek, mint Zámbori Soma, Vándor Éva, Rékasi-Pikali Gerda és Háda János szólaltatták meg a bibliai történeteket, az Eucharist Zenekar kíséretével.

A FeltöltŐre Soltész Miklós, Magyarország egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is ellátogatott, aki évről évre fő támogatója az eseménynek. A fesztivál nem csupán a szervezők és önkéntesek fáradhatatlan munkájáról, hanem a támogatók összefogásáról is tanúskodik: Hargita Megye Tanácsa, a Szárhegyi Kulturális és Művészeti Központ és a magyar kormány együttműködésével jött létre.

A FeltöltŐ nem csupán a hagyományok és értékek megőrzésére törekszik, hanem aktívan előmozdítja a keresztény felekezetek közötti párbeszédet és kapcsolatépítést is.

Ez a párbeszéd különösen fontos napjainkban, amikor a különböző vallási közösségek közötti együttműködés és megértés kulcsfontosságú a béke és harmónia megőrzésében.

Az összetartozás és a közösség megtartó erejének hangsúlyozása szintén a FeltöltŐ egyik alappillére. A közösség ereje abban rejlik, hogy tagjai támogatják egymást, közösen dolgoznak céljaik elérése érdekében, és megosztják egymással örömeiket és kihívásaikat.

A keresztény hit mellett való elköteleződés nem csupán személyes életünk meghatározó része, hanem közösségeinkben is gyümölcsözővé válik.

Az elkötelezett hívők számára a FeltöltŐ olyan platformot biztosít, ahol megoszthatják tapasztalataikat, hitüket, és együtt dolgozhatnak azon, hogy a keresztény értékek ne csupán megmaradjanak, hanem erősödjenek is. A fiatalabb generációk számára pedig olyan útmutatást nyújt, amely segít nekik eligazodni a világban, és megtalálni a helyüket benne, miközben hűek maradnak hitükhöz és értékeikhez.

Ezek az események nemcsak a hit megélésére adnak lehetőséget, hanem erősítik a közösséghez tartozás érzését is.

A mai rohanó világban, ahol gyakran elszigetelten éljük mindennapjainkat, a FeltöltŐ olyan oázist jelent, ahol az emberek újra felfedezhetik a közösség erejét és a keresztény hit szépségét. A keresztény értékek ápolása és továbbadása nem csupán egyéni érdek, hanem közös felelősség is, amelynek gyümölcsei hosszú távon megmutatkoznak majd közösségeink életében. A FeltöltŐ példa arra, hogy a hit és közösség erejével milyen nagy dolgokat lehet elérni.

Szöveg: Csergő Zsófia

Fotók: FeltöltŐ

Forrás: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria