„Szívemben születnek a szavak” – Bradányi Iván dalszövegíróra emlékeznek a Katolikus Rádióban

Kultúra – 2022. május 6., péntek | 13:41

Mi a receptje a jó dalszövegnek? Milyen munkamódszerrel dolgozik a dalszövegíró? Mennyire inspirálja a zene a szövegírásban? Papírra veti-e az első sorokat már reggeli előtt? – többek között ezekre a kérdésekre kapunk választ a Magyar Katolikus Rádió Kvaterka című műsorában május 8-án 15 óra 4 perckor.

Természetesen emblematikus dalokat és dalszövegeket is hallhatunk, és minden dalszöveghez kapcsolódóan egy-egy történetet is megismerhetünk.

A rádió adásával a május 1-jén elhunyt Bradányi Ivánra emlékezik, akivel 85. születésnapja alkalmából beszélgetett Ruff Béla szerkesztő. A többszörös EMeRTon-díjas magyar dalszövegíró, műfordító, író, költő Budapesten született 1930. április 11-én, 1949-ben jelentek meg első dalai.

Dalszöveget írt például Kovács Katinak (Egy nyáron át; Hogyha elhagysz; Indián nyár), Záray Mártának (Egyszer te, egyszer én; Mindenki jó barát; Olyan voltam én), Vámosi Jánosnak (Amíg itt vagyok; Felhőket hajt a szél; Vigyázz, ha jön a boldogság), Korda Györgynek (Amíg csak élek; Engedd meg, hogy szeresselek téged; Jó, hogy rád találtam), Cserháti Zsuzsának (Ábrándozás; Édes kisfiam; Maradj még; Senki nem vigyáz rám) és Máté Péternek (Ez majdnem szerelem volt; Ki tudja, miért?; Ma ősz van Velencében). Színészeknek is írt dalszövegeket, többek között Tolnay Klárinak, Márkus Lászlónak, Latinovits Zoltánnak.

2008-tól szinte haláláig a Magyar Katolikus Rádió munkatársaként heti rendszerességgel készítette a Sztárok és történetek című műsort. Fáradhatatlanul dolgozott, hiszen ahogy a most újra elhangzó beszélgetésben is fogalmazott: „Akkor fogynak el a szavak, amikor én is elfogyok.”

Forrás és fotó: Magyar Katolikus Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria