A dinnyési Várpark és Skanzen

Kultúra – 2022. július 31., vasárnap | 15:01

Az alábbiakban a dinnyési Várpark és Skanzenről olvashatnak ismertetőt.

A Szentek fala

Ez a több mint 600 szentet (Szent Habakuk prófétától Szent II. János Pál pápáig) bemutató páratlan kiállítási anyag 300 méteres falon tekinthető meg.

A fal építéséről, áldásáról, avató ünnepéről dokumentumfilm készül, amelyet kiküldenek a Vatikánba is, Ferenc pápának.

*

Skanzen

Tulajdonképpen egy Árpád-kori település megjelenítése, ahol minden eredeti méretben épült. Benne látható egy rekonstrukciós kísérlet egy 11. századi fatemplomról. A templomban megtalálható mind a tizenhét, az Árpád-házhoz köthető szentünk szobra, valamint Szent István király Prágában őrzött kardjának másolata.

A székesfehérvári Fekete-hegy palánkvára és a honfoglaláskori szekérvár szintén a világon egyedülálló alkotások.

A skanzenben veremházak, gazdasági és melléképületek találhatók, valamint egy a Kárpát-medence tizenegy tájegységét felölelő fazekaskiállítás.

*

Várpark

A Várpark megalkotója Alekszi Zoltán. Az egri csillagok ihletésére 2013-ban kezdte el építeni a a világon egyedülálló, anyaghű makettparkot. A parkban ma már csak romokban létező középkori magyar várak láthatók, összesen negyvennégy, kicsinyített változatban, régészeti alaprajzok, információk felhasználásával, rekonstrukciós elképzelések alapján megépítve.

Látható Szent István király fehérvári vára, benne Géza nagyfejedelem négykaréjos templompalotája, amely Magyarország és a magyarság egyik legrégibb keresztény temploma volt.

A várak a történelmi Magyarországot ábrázoló sétányon találhatók, kilencven emlékoszlop veszi körül őket, emléket állítva a magyar uralkodóknak, fejedelmeknek és kormányzóknak. A parkban található a Magyar Várkutatók Emlékháza is.

Szent István király várát és Géza nagyfejedelem négykaréjos templompalotáját 2017. március 13-án, a 11. századi Árpád-kori fatemplomot 2019. április 4-én, a Szentek falát idén március 11-én áldotta meg Spányi Antal székesfehérvári püspök.

Várpark és Skanzen
2485 Dinnyés, Kossuth u.17.
Telefon: 06-20-9287-156
https://varpark.hu/

Szöveg: Alekszi Zoltán

Fotó: Várpark.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria