Középkori fatemplom rekonstrukciója épült a dinnyési Várparkban

Hazai – 2019. április 8., hétfő | 16:43

Fatemplom rekonstrukciójával bővült a Várpark Árpád-kori skanzenje a Fejér megyei Dinnyésen. Az épületet április 4-én áldotta meg Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök.


KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A dinnyési Várpark különlegessége, hogy középkori magyar várak valósághű makettjeit mutatja be egyedülálló módon. Alekszi Zoltán 2012 óta harmincöt makettet készített a park számára, amely 2019-ben Árpád-kori témájú skanzennel is bővült.

Tari Edit régész kutatásainak felhasználásával most megépült egy Árpád-kori fatemplom rekonstrukciója is, melyet Spányi Antal megyéspüspök áldott meg. A templom makettje, valamint a benne található Szűz Mária-szobor és a tizenhét Árpád-házi szent szobra egyedülálló alkotás. A templom mellett harangláb is épült.

Az ünnepélyes átadón Tóth István, Gárdony polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Visszatekintett a Várpark megalapítására, és méltatta a kezdeményezés jelentőségét a település és környéke életében.

Tessely Zoltán helyi országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, hogy a Várpark nem csupán a múlt felidézéséről szól, hanem arról a példamutatásról, ahogy múltunk emlékeit méltóan őriznünk kell.

A templom és gazdasági épületekkel is ellátott lakóház rekonstrukciója lehetőséget teremtenek rendhagyó történelemórák megrendezésére – emelte ki beszédében L. Simon László országgyűlési képviselő, aki köszönetét fejezte ki a Várpark ötletgazdájának és fejlesztőjének, hogy ezzel az egyedülálló látványossággal jelentősen bővítette a Velencei-tó környékének turisztikai kínálatát.

Az ünnepségen az Iglice népdalkórus énekelt. Fellépésük után a vendégek végigjárták a park sétányát, amely bemutatja a történelmi Magyarország elfeledett várait. A Várparkban és az Árpád-kori témájú skanzenben az egyes épületek (veremházak, műhelyek, gazdasági épületek, gémeskút) eredeti méretükben készültek, ahol régi mesterségek művelői gyakorolják szakmájukat, például kovács, nemezelő, bőrös, szövő-fonó, fazekas. A dinnyésiek remélik, a park a mostani bővítéssel együtt a várbarátok körében népszerű helyszínné válik.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Pesti Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria