Középkori fatemplom rekonstrukciója épült a dinnyési Várparkban

2019. április 8., hétfő | 16:43

Fatemplom rekonstrukciójával bővült a Várpark Árpád-kori skanzenje a Fejér megyei Dinnyésen. Az épületet április 4-én áldotta meg Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök.


KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A dinnyési Várpark különlegessége, hogy középkori magyar várak valósághű makettjeit mutatja be egyedülálló módon. Alekszi Zoltán 2012 óta harmincöt makettet készített a park számára, amely 2019-ben Árpád-kori témájú skanzennel is bővült.

Tari Edit régész kutatásainak felhasználásával most megépült egy Árpád-kori fatemplom rekonstrukciója is, melyet Spányi Antal megyéspüspök áldott meg. A templom makettje, valamint a benne található Szűz Mária-szobor és a tizenhét Árpád-házi szent szobra egyedülálló alkotás. A templom mellett harangláb is épült.

Az ünnepélyes átadón Tóth István, Gárdony polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Visszatekintett a Várpark megalapítására, és méltatta a kezdeményezés jelentőségét a település és környéke életében.

Tessely Zoltán helyi országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, hogy a Várpark nem csupán a múlt felidézéséről szól, hanem arról a példamutatásról, ahogy múltunk emlékeit méltóan őriznünk kell.

A templom és gazdasági épületekkel is ellátott lakóház rekonstrukciója lehetőséget teremtenek rendhagyó történelemórák megrendezésére – emelte ki beszédében L. Simon László országgyűlési képviselő, aki köszönetét fejezte ki a Várpark ötletgazdájának és fejlesztőjének, hogy ezzel az egyedülálló látványossággal jelentősen bővítette a Velencei-tó környékének turisztikai kínálatát.

Az ünnepségen az Iglice népdalkórus énekelt. Fellépésük után a vendégek végigjárták a park sétányát, amely bemutatja a történelmi Magyarország elfeledett várait. A Várparkban és az Árpád-kori témájú skanzenben az egyes épületek (veremházak, műhelyek, gazdasági épületek, gémeskút) eredeti méretükben készültek, ahol régi mesterségek művelői gyakorolják szakmájukat, például kovács, nemezelő, bőrös, szövő-fonó, fazekas. A dinnyésiek remélik, a park a mostani bővítéssel együtt a várbarátok körében népszerű helyszínné válik.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Pesti Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-az-egyhaz-nem-maradhat-statikus-hanem-uton-levo-kozossegkent-kell-elnie
Ferenc pápa: Az Egyház nem maradhat statikus, hanem úton lévő közösségként kell élnie!

Május 26-án délben a Szentatya a vasárnapi evangéliumról elmélkedve a Szentlélek nélkülözhetetlen működésére hívta fel a figyelmet: a Lélek az, aki segít, hogy mindennapi döntéseinkben Jézus szava irányítson, az evangélium logikája vezessen bennünket.

17:22
enekeljetek-az-urnak-konnyuzenei-es-ifjusagi-napot-tartottak-kaposvaron
Énekeljetek az Úrnak! – Könnyűzenei és ifjúsági napot tartottak Kaposváron

Melyek könnyűzenészként a lehetőségeink, mi a felelősségünk? A Kaposvári Egyházmegye gitáros ének- és zenekarait hívták össze találkozni, ismerkedni, egymást meghallgatni május 25-én Kaposvárra, a Nagyboldogasszony Iskolaközpontba.

16:40
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle