A hagyomány szerint Jézus születésénél segédkező betlehemi Szalome sírját találhatták meg Izraelben

Kultúra – 2022. december 28., szerda | 17:28

Izraelben a régészek feltártak egy barlangot, amelybe egy keresztény hagyomány szerint a betlehemi Szalome, a Jézust világra segítő egyik bábaasszony családja temetkezett – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, az Ynet december 20-án.

A régészek szerint az időszámításunk kezdete körüli kortól egészen a korai muszlim időszakig, azaz a Kr. u. 8–9. századig temetkeztek a feltárt sírba. Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) szakemberei szerint a sírhelyként használt barlangban elsőként egy gazdag családhoz tartozó jelentős személyt temethettek el, és több száz éven át szent helyként tisztelték a helyet.

Az Izrael középső részén, a Lakis erdőnél folyó ásatásokat közösen végzi az IAA és a Jeruzsálemi Örökségvédelmi Minisztérium, valamint a Zsidó Nemzeti Alapítvány (Keren Kajemet); a kutatás része a térség régészeti kincseit feltáró „Júda királyainak útja” projektnek.

A sziklasír előtt gondosan kiépített udvar állt, amelyben egy sor egykori üzletet fedeztek fel, ahol a kutatók szerint kerámiamécseseket árultak, ugyanis a helyiségekben a Kr. u. 8–9. században készített mécsesesek több száz töredékére, valamint ép darabokra is rábukkantak.

„Elképzelhető, hogy ezeket az olajmécseseket világításra használták a barlangban, és talán a vallási rituálé részei is lehettek, hasonlóan ahhoz, ahogyan gyertyákat árulnak a szentek sírjainál vagy a mai templomokban” – vélekedtek az ásatásokat vezető régészek, Nir Simson-Faran és Cvi Firer.

A 350 négyzetméteres udvart impozáns, faragott motívumokkal díszített mészkőfalak határolják, kőlapok és mozaikpadló burkolják. A barlangot először 40 évvel ezelőtt sírrablók fedezték fel, ezt követően indult meg a feltárása. A sziklasír több helyiségre tagolódik, ahol a korabeli zsidó temetkezésben ismeretes, csontokat őrző kődobozokat is találtak.

Az egyik helyiséget keresztény kápolnává alakították át, a korai muszlim korban a falakra vésett keresztek és több tucat felirat szerint a kápolnát Szent Szalome tiszteletére szentelték. A feliratok nyelve idővel arabra változott, de a keresztény hívők továbbra is imádkoztak ezen a helyen.

A keresztény hagyomány szerint két bába, Zelomi és Szalome segítettek Jézus születésénél. Az egyik apokrif evangélium szerint Szalome nem hitt Mária szüzességében, ezért elszáradt a keze, s csak akkor gyógyult meg, amikor megérintette a Kisjézust. A két bábát a keleti ikonokon és több nyugati, középkori műalkotáson is ábrázolták, mint akik az újszülöttet fürdetik.

Az állagmegóvási és fejlesztési munkálatok után megnyitják Szalome állítólagos barlangsírját a látogatók előtt.

Forrás: MTI

Fotó: Wikipedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Salzburgi mester: Jézus születése (1400 körül).Giotto: Jézus születése, Assisi Szent Ferenc-bazilika (1310) Jézus születését ábrázoló mozaik Palermóban (1150)