A „Mikulás titokzatos élete” című pályázatra érkezett alkotásokból látható kiállítás Vácon

Kultúra – 2023. január 7., szombat | 12:00

A Szent Miklós életét és csodáit bemutató több mint 500 pályamunkát 3–18 éves gyerekek és fiatalok küldték be az ország különböző pontjairól. A kiállítást december 16-án Marton Zsolt megyéspüspök nyitotta meg és február 5-ig látogatható a Váci Egyházművészeti Gyűjtemény épületében.

Mikulás alakjának ihletője Szent Miklós püspök, aki a III. században, a mai Törökország területén született. Myra püspöke számos esetben segítette meglepetésszerű ajándékaival a szegényeket és bajbajutottakat. Halálának napja (december 6.) a 6. század óta ünnepnap, tisztelete különösen a görögkeleti egyházban mélyült el.

Az idén 30 éves Váci Egyházművészeti Gyűjtemény ősszel hirdette meg alkotói pályázatát Szent Miklós püspök legendás életének felidézésére. Az alkotás témája lehetett olyan mai élethelyzet is, amelyben szükség lenne Szent Miklós segítségére. A pályázók érzékenyen reagáltak a lehetőségre, többen is voltak például, akik Szent Miklós segítségnyújtását a háború sújtotta Ukrajnában képzelték el.

A több mint 500 beérkezett pályamunka között voltak klasszikus rajzok, akvarellek, rézkarcok, képregény, sőt, néhányan – élve a pályázat nyújtotta lehetőséggel – térbeli alkotásokat küldtek, amelyek között volt társasjáték, dobozszínház, miniatűr installáció is.

A zsűri tagjainak nem volt könnyű dolga a nagy érdeklődés és az egységesen magas színvonal miatt. Az értékelési feladatot Pázmány Karolina Ágnes és Wiedermann Katalin az Apor Vilmos Katolikus Főiskola vizuális kultúra és nevelés tanárai, valamint Kesserű Katalin jelmeztervező iparművész vállalták magukra.

A megnyitón Marton Zsolt püspök megköszönte, hogy az alkotói pályázatnak köszönhetően újra élettel telt meg a múzeum épülete. A gyerekekhez fordulva felidézte saját gyerekkorát is, amikor ő várta a Mikulást, a felnőtt hallgatósághoz szólva pedig elmondta, hogy Szent Miklóstól az ajándékozás kultúráját tanulhatjuk meg: öröm, ha adunk, és akinek örömet szerzünk, azzal szeretetkapcsolatra is lépünk.

Koncz Kinga, a Váci Egyházművészeti Gyűjtemény igazgatója kiemelte, hogy a színvonalas alkotások megszületéséhez szükség volt a gyerekek lelkesedésére és ügyességére, ahogyan az is elengedhetetlen, hogy a pedagógusok jól tudják motiválni a gyerekeket és végig tudják kísérni őket az alkotási folyamaton, ezért az alkotások megszületésénél közreműködő pedagógusnak is köszönetet mondott.

Az egyéni pályamunkákat négy korosztályban díjazták óvodás, kisiskolás, általános iskolás és gimnáziumi korosztályban. (A díjazottak listája a Váci Egyházmegye honlapján elérhető.)

Az egyéni alkotók rajzeszköz- és könyvjutalomban részesültek, valamint külön elismerés illette a csoportban jelentkezőket, akik meghívást kaptak a váci püspöki palota vezetett látogatására. A díjazottak közül a balassagyarmati Napsugár óvoda egyik csoportja személyesen vette át a nyereményt.

A legnagyobb elismerést azonban mégis az jelenti az ifjú alkotók számára, hogy műveiket meg lehet tekinteni az egyedi installációkat is alkalmazó kiállításon február 5-ig a Váci Egyházművészeti Gyűjtemény épületében, ahová a muzeum@vaciegyhazmegye.hu e-mail-címen lehet bejelentkezni.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria