A Pázmány bölcsészkara is megnyitja kapuit a Kutatók Éjszakáján

Kultúra – 2021. szeptember 23., csütörtök | 9:54

Belenézne az agyába? Megismerné az orosz konyhát? Érdeklik a középkori ostromgépek? Kíváncsi, miért aktuális Pilinszky? Vagy egy ázsiai szupervárosban kalandozna? Az irodalomtól a pszichológián és a politológián át a régészetig a Pázmány Péter Katolikus Egyetem bölcsészkarán számos tudományág mutatkozik be érdekes előadásokkal az érdeklődő nagyközönség előtt szeptember 24-én, pénteken.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara (PPKE BTK) idén is csatlakozott a Kutatók Éjszakája országos ismeretterjesztő eseményhez. A szeptember 24-i, izgalmas témákat bemutató rendezvény alkalmával két helyszínen, Budapesten és Esztergomban rengeteg témával készülnek, sokféle érdeklődést szeretnénk kiszolgálni. A tanszékek nagy része és több kutatócsoport kapcsolódik valamilyen előadással a mindenki számára elérhető ingyenes, védettségi igazolvány birtokában látogatható programokhoz.

Budapesten, a VIII. kerületi Mikszáth Kálmán téri épületben az irodalmi műhely kutatói a 100 éve született Pilinszky János és az ugyancsak 1921-ben született Mészöly Miklós életművét állítják középpontba.

A politológia területének szakértő tanárai a globális környezeti problémák konzervatív megközelítéséről fognak beszélni.

Az est folyamán három turnusban látogatható a Pszichológiai Kutató Laboratórium, ahol a kar jelenlegi kutatásaival ismerkedhetnek az érdeklődők.

A régészek sem „támasztják a lapátot” ezen az estén, rendkívül érdekes leletekről és projektekről fognak beszélni a legfiatalabb régészgeneráció jeles tagjai.

A szlavisztika tanszék egy közeli nagyhatalom, Oroszország mindennapjaiba enged bepillantást, még gasztronómiai kérdésekre is kitérve.

Az arab kultúra szakértői Egyiptomról, e 90 milliós országról fognak mesélni. Akik pedig a messzi világot közel hozzák, az a Modern Kelet-Ázsia Kutatócsoport, amely az ázsiai szupervárosok életét tárja elénk.

A Pázmány esztergomi képzési helyszínén a régészek, az óvó- és tanítóképzősök és két kutatócsoport előadásai közül lehet válogatni. A régészek régi térképek segítségével vázolják fel, hogyan változott hazánk vizuális megjelenítése öt évszázad alatt. Az Óvó- és Tanítóképző Tanszék élőképekkel, párbeszédekkel jeleníti meg Szent István életét, ezzel még a legkisebbek számára is szórakozást nyújt. A Vestigia Kutatócsoport előadója arról mesél, hogy az olasz forrásokban hogyan írtak a XV–XVI. századi járványokról, és hasonló témát választott a MTA PPKE Barokk Irodalom és Lelkiség Kutatócsoport is. Előadásuk címe: Járványkezelés a XVI–XVII. századi Magyarországon.

A belépés az esztergomi Iohanneumba, a volt tanítóképző épületébe is ingyenes, de védettségi igazolvány meglétéhez kötött.

Az előadásokról részletesen itt olvashatnak:

Facebook-esemény:
https://www.facebook.com/events/440012194060863

Budapest: https://btk.ppke.hu/esemenyek/2021-09-24-kutatok-ejszakaja

Esztergom: https://btk.ppke.hu/esemenyek/2021-09-24-kutatok-ejszakaja-a-iohanneumban

Forrás és fotó: PPKE BTK

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria