„A szent és a farkas” nyerte az Európai Egyetemi Filmdíjat

Kultúra – 2018. december 15., szombat | 15:21

Az Alice Rohrwacher rendezte „A szent és a farkas” című film nyerte el a 2018-as Európai Egyetemi Filmdíjat (EUFA) – közölte az Európai Filmakadémia (EFA) és a Filmfest Hamburg december 10-én.

Az elismerést december 14-én, pénteken adták át Sevillában, a 31. Európai Filmdíj-gála keretében rendezett fogadáson – olvasható a filmakadémia MTI-hez eljuttatott közleményében.

A díjra jelölt filmeket 22 ország 22 egyetemének diákjai tekintették meg, majd mindegyik intézmény kiválasztotta a maga kedvencét. A részt vevő egyetemek egy-egy képviselője egy kétnapos vitarendezvényen döntött a végső győztesről.

A zsűri értékelése szerint A szent és a farkas „az olasz neorealizmus konvencióktól mentes, modern értelmezése 16 milliméteres filmen, amely túllép a földrajzi és stílusbéli határokon. A film bemutatja, hogy miként zajlik az emberek kizsákmányolása és kihasználása modern világunkban, miközben olyan témákkal szembesít, mint az osztályharc, a szegénység és az ideológiák, mindezt a főszereplő, Lazzaro szemén keresztül.”

Az Európai Filmakadémia és a Filmfest Hamburg kezdeményezésének célja egy fiatalabb nézőközönség bevonása, az európaiság gondolatának terjesztése, valamint az európai mozi szellemiségének megismertetése az egyetemistákkal. További cél a filmes oktatás, valamint a vita kultúrájának népszerűsítése.

A 2018-as Európai Egyetemi Filmdíj támogatói a Joachim Herz Alapítvány, a Bundeszentrale für Politische Bildung, a Creative Europe Desk Hamburg, valamint a NECS- Film és Médiatanulmányok Európai Hálózata. Az Európai Filmdíjakat december 15-én, szombaton adják át.

Forrás: MTI

Fotó: Imdb.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria