Átadták a 25. Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat díjait

Kultúra – 2022. november 20., vasárnap | 12:51

November 19-én tartották a 25. Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat díjátadóját Budapesten. A Párbeszéd Háza – Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia Faludi Film és Média részlege által november 16–19. között a Premier Kultcaféban megrendezett fesztiválra 64 országból összesen 662 rövidfilm és közel 80 fotó érkezett. Több mint 25 órányi anyagból választotta ki a zsűri a nyerteseket.

A szemle pályaművei közül a legjobb kisjátékfilm kategóriában az orosz Tatiana Zhukova A című filmje nyert.

A műben a gyász feldolgozása kerül a középpontba finom humorral, kiváló dialógusokkal és feszes operatőri munkával. Két ember nagyon messziről közelít egymás felé, hogy megtalálják egymásban a legmélyebb fájdalmukat és a megújulás lehetőségeit.

A dokumentumfilmes kategóriában a chilei Yeniffer Fasciani által rendezett, A celebration című pályamű kapta a képzeletbeli babérkoszorút.

A film témája hétköznapi; szereplői egy idős asszony és gondozónője, akik a hétköznapok ünnepeként tudják megélni egymásrautaltságukat. A film két síkon beszél, a napi történéseken és a belső világok képi nyelvén.

Az animációs–kísérleti kategóriában Yaroslav Bulavin Incipience című alkotása győzött.

Ahogy a cím is jelzi, a keletkezés, a valóság kezdetének képi apoteózisa, minden kép a vízből, a vízben, a vízen keresztül kiváló operatőri munkával hozza közel a világ keletkezésének ősképeit.

Az egyéni fotó kategória első helyezését Roman Kosh Youth című alkotása nyerte. Az elemi erejű képen a fiatal kamaszok energiája ütközik meg a víz őserejével. Ugrálás, röpülés, elrugaszkodás, szemlélődés a mű.

A fotósorozat kategória legjobbja Csata Judit Palya Bea ajándékkoncertje a Nyugati Pályaudvar tranzitzónájában című pályaműve lett. Érzékeny fotók egy kemény helyzetben – egy koncert képei a 2015-ös migránskrízis egyik pályaudvari gócpontjában. Az úton lét tanácstalanságában a hangok adhatnak biztonságot.

A 25. Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat filmjei és fotói a november 21-én kezdődő héttől december 2. délutánig tekinthetők meg a faludifilmfestival.hu honlapon.

Az összes díjazott listája IDE kattintva olvasható.

A fotópályázat nyertes képeiből 2023 tavaszán kiállítás nyílik a Párbeszéd Házában.

A Premier Kultcaféban tartott díjkiosztó utáni beszédében Lázár Kovács Ákos fesztiváligazgató az elmúlt huszonöt év örömeit helyezte a középpontba.

Kiemelte, hogy a magyar jezsuita rendtartomány folyamatos figyelemmel és felajánlásaival van jelen a magyar vizuális kultúra, a filmművészet hazai és nemzetközi tereiben.

A szemle végén Koronkai Zoltán SJ, a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia vezetője kihirdetette a következő szemle témáját, amely jövőre a Testvér (Brother) lesz.

Forrás és fotó: Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria