Bécsi egyháztörténész vendégprofesszor tartott előadást a Pázmány bölcsészkarán

Kultúra – 2021. október 5., kedd | 12:03

Rupert Klieber, a bécsi egyetem egyháztörténeti intézetének tanára tartott előadást szeptember 23-án a Pázmány Péter Katolikus Egyetem bölcsészkarán: a Bevezetés az egyháztörténetbe című tárgy keretében a II. vatikáni zsinat történetét mutatta be.

Megközelítése több szempontból újszerű volt. A zsinati fejleményeket a korszak világpolitikai és társadalmi folyamataiba helyezte. Az elhangzottak nemcsak az egyetemisták, hanem mindenki figyelmére számot tarthatnak, aki érdeklődik a közelmúlt egyetemes egyháztörténete iránt.

Ez már a harmadik egyetemes zsinat, amelyet neves külföldi szakember mutat be a katolikus egyetemen. 2016-ban Roberto Regoli az I. vatikáni zsinatról, 2017-ben Silvano Giordano a trienti/trentói zsinatról tartott egyetemi órát. Rupert Klieber a Fraknói Kutatócsoport meghívására, Az Osztrák–Magyar Monarchia 1804 és 1918 között szolgált püspökei lexikonának bemutatójára érkezett Magyarországra.

További részletek a Fraknói Kutatócsoport honlapján, a német nyelvű előadás felvétele Forgó András jóvoltából magyar tolmácsolással megtekinthető ITT.

Forrás és fotó: Fraknói Kutatócsoport

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria