Bekerült a Magyar Értéktárba a hajdúdorogi Krisztus-katonaság hagyománya

Kultúra – 2022. december 21., szerda | 9:00

Kiemelkedő nemzeti érték lett mások mellett a hajdúdorogi Krisztus-katonaság görögkatolikus hagyománya december 13-án.

Erős fizikumú, nőtlen, fiatal férfiak sorával találja magát szemben az, aki közel akar kerülni Jézus szimbolikus nyughelyéhez a hajdúdorogi húsvéti ünnepségen. A Krisztus-katonák őseik örökét viselik: a helyi családoknál öt-hat évtizede őrzött fehér inget, a fekete posztónadrágot, zakót, a csizmát, a Bocskai-süveget, díszzsebkendőt, és tartják a jórészt az 1848/49-es szabadságharcból való Kossuth-kardokat. A fiúk nagypéntektől húsvétvasárnapig, azaz Jézus kereszthalálának napjától feltámadása ünnepéig teljesítenek szolgálatot a hajdúdorogi Istenszülő bevezetése a templomba titulusú görögkatolikus főszékesegyházban.

Igazi sikertörténetnek nevezte az agrárminiszter a hungarikumok gyűjteményét és a Magyar Értéktárat. Nagy István a Hungarikum Bizottság december 13-i budapesti ülését követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az értékek összegyűjtése mozgalommá nőtt.

V. Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos elmondta, hogy a Magyar Értéktár elemeinek száma 142-ről 148-ra bővült.

Nagy István rámutatott: a hungarikumok, valamint az értéktárba már felvett vagy jelölt értékek kincsek – még akkor is, ha sokszor nem lehet kézbe venni vagy számszerűsíteni az értéküket –, mert kifejezik a magyar identitást, szavak nélkül mesélnek a magyarokról. A féltett kincseket megosztják a világgal, kínálják őket világszerte, például a világhírű magyar élelmiszereket és italokat, bemutatják a színházakban, koncerttermekben, vagy éppen Mohácson, Hévízen, Hollókőn, Pécsett, a Hortobágyon – sorolta a miniszter.

Az agrárminiszter azt mondta, az értékek gyűjtése országszerte és a határon túl is megmozgat mindenkit; felkutatják a szűkebb környezetükben fellelhető unikális értékeket, hogy bekerüljenek a helyi, a megyei, a külhoni nemzetrész vagy ágazati értéktárba.

V. Németh Zsolt kiemelte: a Magyar Értéktárba a nemzet szempontjából meghatározott értékű, jelentőségű értékek kerülnek, amelyek magyar sajátossággal, karakterrel rendelkeznek.

Forrás: MTI, Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye, MTI, Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria