Bél Mátyás öröksége – Könyvbemutató és kiállításmegnyitó az egri Főegyházmegyei Könyvtárban

Kultúra – 2023. május 20., szombat | 14:00

Bél Mátyás, a 18. század első felében élt jeles magyar polihisztor legnagyobb műve a Notitia Hungariae novae Geographico-Historica vagyis az Új Magyarország földrajzi-történeti ismertetése. A mű azonban csak részben látott napvilágot. A kéziratban maradt részek kritikai kiadása 2011-ben kezdődött el, a VII. kötetet május 18-án Egerben, a Főegyházmegyei Könyvtárban mutatták be.

A Notitiában a tudós szerző vármegyénként mutatta be hazája korabeli állapotát. Öt kötet 1735 és 1749 között megjelent, tíz vármegye leírását tartalmazta; a többi kéziratban maradt fenn.

A VII. kötet bemutatóján Ternyák Csaba egri érsek köszönetet mondott a szerkesztőknek, akiktől – mint mondta – rendkívüli elkötelezettséget kíván a kötet kiadása. A főpásztor idézte Bél Mátyás Eger városról szóló ismertetéséből a Giovanni Battista Carlone tervei alapján épült püspöki rezidenciáról szóló hosszabb leírást. Rámutatott: neki köszönhető, hogy megismerhetjük gróf Erdődy Gábor Antal püspök tevékenységét, természet és madarak iránti szeretetét.

Tóth Gergely történész, az ELTE Természettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, a kötet szerkesztője elmondta: Bél Mátyás nagy kapcsolati hálóval rendelkezett, kérdőív segítségével gyűjtötte az adatokat az egész ország területéről.

Sokrétű művével, melyben egyszerre van jelen történelem, földrajz, növényvilág, állatvilág és néprajzi adatok, a nyugati tudományossághoz akart felzárkózni. Bíznak abban, hogy fordítás útján helytörténészek, családfakutatók számára egyaránt segítséget nyújt a Notitia.

A kötetet Horváth István, az egri Főegyházmegyei Levéltár igazgatója mutatta be. Kiemelte, a szerző a megyei, állami szerveknek szolgáltatott a természeti viszonyokra, a gazdálkodásra és a népességre vonatkozó adatokat.

A teljes Bél Mátyás-életmű egy körkép a korabeli magyar tudományosságról – mondta a Szent István Televíziónak Tóth Péter történész-levéltáros, a Miskolci Egyetem címzetes egyetemi tanára, aki a kötetben a jászkun kerületek leírásának szerkesztését vállalta magára. A történész korábban Bél Mátyás alsó-magyarországi bányavárosokról szóló leírásának fordítását készítette el.

Bél Mátyás rendkívül adatgazdag leírásait hazánk és a szomszédos országok történészei mellett a régészet, a néprajz és az irodalomtudomány képviselői már eddig is nagy haszonnal forgatták.

A könyvbemutató résztvevői nemcsak a kötetről szerezhettek ismereteket, hanem a Bél Mátyás munkásságát bemutató kiállítást is megtekinthették az idén 230 éves Főegyházmegyei Könyvtárban. A kiállítás kurátora Benei Bernadett, a Főegyházmegyei Levéltár munkatársa, a most bemutatott kötet egyik szerkesztője. A tárlat, mely számos különlegességet tartalmaz, október végéig látogatható a könyvtár barokk termének nyitvatartási idejében.

Szöveg: Pap Ildikó/Szent István Rádió

Fotó: Federics Róbert/Szent István Televízió

Forrás: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria