Bemutatták Boldog Brenner János egykori tanítójának novelláskötetét

Kultúra – 2019. január 22., kedd | 16:55

Január 18-án mutatták be Szombathelyen az egykori püspöki elemi iskola pedagógusa, Finta Sándor novelláiból „Aranyból épült ház” címmel összeállított kötetet. A szerző, aki Szombathely életének jelentős közéleti szereplője volt a két világháború között, Boldog Brenner Jánost is tanította.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Finta Sándor 1889-ben született Győrben, tanítói diplomáját 1908-ban szerezte meg szülővárosában. 1913-tól élt Szombathelyen, miután Mikes János megyéspüspök a püspöki elemi iskolába hívta tanítani. Finta Sándor később az intézmény igazgatója is lett, pedagógiai szolgálata mellett jelentős közéleti tevékenységet is folytatott.


Munkásságáról hosszú éveken át alig lehetett hallani, mivel a kommunizmus éveiben neve tiltólistára került – fogalmazott a könyvbemutatón a szerző unokája, Császár Ernő, majd hozzátette, még nagyapja temetésére sem mentek el a szűk család tagjain kívül mások. Versei, írásai azonban fennmaradtak, hiszen a család példásan gondozta a hagyatékot. Napjainkban Császár Ernő folytatja ezt a munkát, aki a Szülőföld Kiadó gondozásában jelentette meg nagyapja elbeszéléseit.

A január 18-i könyvbemutatónak a szombathelyi püspöki palota adott helyet. Székely János megyéspüspök köszöntőjében kiemelte Finta Sándor példamutató keresztény életét és pedagógusi munkáját. A főpásztor elmondta, Finta Sándor volt az, aki egy gyerekek által bemutatott színdarabban kiválasztotta Brenner Jánost Szent Tarzíciusz szerepére. Verseiben és novelláiban ragyogó tiszta hit, mély őszinte emberi érzések szólalnak meg.

Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere beszédében hangsúlyozta: Finta Sándor négy évig a város képviselő-testületének is tagja volt; személye és munkássága fontos részét képezi a vasi megyeszékhely történelmének, hagyatékának. A városvezető úgy fogalmazott, visszakaptuk Finta Sándort, akire születésének 130. évfordulója alkalmából e kötettel emlékezünk. Puskás Tivadar felidézte, Finta Sándor sokat alkotó, tevékeny ember volt; kilenc prózai műve, valamint tizenhárom verseskötete jelent meg hétszáznál is több verssel. A polgármester megköszönte a leszármazottaknak és a kiadónak azt a munkát, amelynek köszönhetően az utókor is megismerheti Finta Sándor életművét.

A most megjelent kötetet, valamint a püspöki elemi iskola egykori igazgatójának életét és munkásságát unokája, Császár Ernő ismertette. Az Aranyból épül ház Finta Sándor 1909–49 között írt műveiből ötvenkét elbeszélést tár a nagyközönség elé. Írásaiból az egyszerű emberekkel, a gyerekekkel együttérző író alakja bontakozik ki, aki jól ismeri a kisvárosi polgárok, iparosok, városszéli szegények életét. Témáit a mindennapokból meríti: az elbeszélésekben szerepet kap a szerelem, az igazi családi boldogság, a hazaszeretet, a derű, a hit, az erkölcs és a tisztaszívűség minden értékes gondolata, de az első világháború fájdalmas emléke is. Több novellában felbukkan a korabeli Szombathely és Vas megye más helyszínei is. A kötetben olvasható írásokat Tangl Lászlóné, a Boldog Brenner János Általános Iskola és Gimnázium – a volt püspöki elemi iskola jogutódja – tanára ismertette.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria