Boldog Otto Neururer pap, vértanú

Kultúra – 2019. május 30., csütörtök | 18:00

Május 30-án emlékezik az Egyház Otto Neururer osztrák papra, akit a dachaui koncentrációs táborban öltek meg 1940-ben. II. János Pál pápa avatta boldoggá 1996-ban.

Otto Neururer egy tiroli parasztcsalád tizenkettedik, legkisebb gyermekeként született 1882. március 25-én. Édesapját kiskorában elveszítette, édesanyja pedig sokat betegeskedett – valószínűleg depresszióban szenvedett. Otto visszahúzódó, csendes fiú volt, és korán feléledt benne a vágy a papi hivatás iránt. A bressanonei kisszemináriumban érettségizett, majd a helyi szemináriumban tanult tovább. Káplánként és hitoktatóként szolgált több helyen, majd 1932-től plébános volt Götzensben. Csatlakozott a keresztényszocialista mozgalomhoz, és a kor politikai és ideológiai feszültségei közepette nyíltan kiállt a keresztény értékek mellett.

1938-ban a német csapatok bevonultak Ausztriába. A megszállók üldözték az Egyházat – több ezer hívőt kihallgattak, sokakat bebörtönöztek vagy meggyilkoltak. Otto Neururer lebeszélt egy fiatal nőt arról, hogy házasságot kössön egy kicsapongó életet élő német férfival. A kikosarazott férfi bosszúból feljelentette a papot a náci párt regionális vezetőjénél. Otto Neururert 1938 végén letartóztatták, és elítélték „a német házasság intézményének rágalmazásáért”.

1939-ben a dachaui koncentrációs táborba szállították, majd átvitték a buchenwaldi lágerba. Bár tilos volt a raboknak a vallási tevékenység, ő igyekezett lelkipásztorként szolgálni a szenvedőket. Nemcsak lelkileg támogatta sorstársait, de ápolta a betegeket, és szerény fejadagját megosztotta a többiekkel.

1940-ben egy rab felkereste azzal, hogy meg szeretne keresztelkedni. Felmerült a lehetőség, hogy ez csapda, de végül nem utasította vissza a kérést, és vállalta a hitoktatást. A nácik hamar megtudták, mi történt, és büntetésként meztelenül, fejjel lefelé felakasztották. Otto Neururer harmincnégy órás haláltusa után, 1940. május 30-án halt meg. Egy szemtanú úgy emlékezett vissza, hogy amíg eszméleténél volt, végig imádkozott.

Emléktábla az innsbrucki Szent Jakab-katedrálisban

Ő volt az első osztrák pap, akit koncentrációs táborban végeztek ki, ezért még a láger vezetősége is tartott a kivizsgálástól. Hamvait ezért nem semmisítették meg, hanem egy urnában átadták egyházmegyéjének – így eltemethették.

Carl Lampert helynököt Otto Neururer temetésén mondott beszéde miatt letartóztatták, majd egyévi munkatábor után száműzték. Később perbe fogták, és 1944-ben kivégezték.

Forrás: Vatican.va; Catholic.org; Wikipédia

Fotó: Wikipédia

Magyar Kurír
(sza)

Kapcsolódó fotógaléria