Centesimus annus – II. János Pál, XVI. Benedek és Ferenc pápa beszédei egy kötetben

Kultúra – 2023. június 11., vasárnap | 20:55

A kötetet június 6-án mutatták be a Centesimus Annus Pro Pontifice alapítvány létrejöttének 30. évfordulóját ünneplő nemzetközi konferencia keretében. Anna Maria Tarantola, a pápai alapítvány elnöke a bevezetőben hangsúlyozta: a pápák üzenetei tele vannak jelzésekkel és iránymutatásokkal ahhoz, hogy elinduljunk egy jobb világ felé vezető úton.

Harminc év pápai üzenetei a Centesimus Annus Pro Pontifice Alapítványhoz című könyv az Edizioni Dehoniane Bologna kiadónál jelent meg. II. János Pál, XVI. Benedek és Ferenc pápa 25 beszédét gyűjti egybe, amelyeket az említett alapítványhoz intéztek az évtizedek során.

Június 6-án délelőtt mutatták be a Vatikánban Az emlékezet, hogy a jövőt építhessük: A közösségben való gondolkodás és cselekvés című nemzetközi konferencia alkalmából. A rendezvényt II. János Pál pápa által 1993. június 5-én katolikus vállalkozókkal, akadémikusokkal és világi szakemberekkel közösen az Egyház társadalmi tanításának előmozdítása érdekében létrehozott pápai alapítvány születésének 30. évfordulójára szervezték.

„Ezekből az üzenetekből – írja bevezetőjében Anna Maria Tarantola, az alapítvány elnöke – erőteljesen kirajzolódik a három pápa gondolkodásának folytonossága, annak ellenére, hogy nagyon eltérő történelmi helyzetekben éltek.

Mindhárman rávilágítottak a világiak mindennapi elkötelezettségének fontosságára, hogy az Egyház társadalmi doktrínájának elvei szerint tevékenykedjenek, amelyek a szegénység, az egyenlőtlenségek és a háborúk elleni sikeres küzdelem tényezői”.

A kiadvány a legutóbbi három pápának az alapítvány által tartott nemzetközi konferenciák résztvevőihez intézett beszédeit gyűjti össze. Ezek olvasása – hangsúlyozza a Centesimus Annus elnöke – „izgalmas és rendkívül tanulságos”, mert az üzenetek „tele vannak jelzésekkel és iránymutatásokkal, hogy elinduljunk egy jobb világ megteremtésének útján.

A békére, az etikára, a demokráciára, a szolidaritásra és egy olyan gazdasági modell kialakítására hívnak, amely nemcsak mennyiségi növekedést jelent, hanem mindenki számára jólétet teremt a piac és a közjó szükségleteinek összehangolása révén.”

A kötet előszavát az Apostoli Szentszék Vagyonkezelőségének (APSA) elnöke, Nunzio Galantino püspök írta, aki kiemelte „az alapítvány két sajátos jellemzőjét”: a világi apostolkodást és a pápákhoz való közelséget. A főpásztor kifejti, hogy II. János Pál, XVI. Benedek és Ferenc pápa beszédeiben „kirajzolódnak azok a területek, amelyeket be kell lakni, és ahol a Centesimus Annus tagjainak jelen kell lennie. Különös figyelmet fordítanak a sok erkölcsileg egészséges, kreativitásban gazdag vállalkozásnak és pénzintézetnek, amelyek arra vágynak, hogy a legjobb képességeiknek megfelelően tevékenykedhessenek”.

 

 

Galantino püspök rámutat arra, hogy „mindhárom pápa ismételten hangsúlyozza a növekedési modell megváltoztatásának szükségességét”. Ferenc pápa arra buzdít bennünket, hogy

„egy igazságosabb, méltányosabb, befogadóbb, szolidárisabb és teljes mértékben fenntartható világot teremtsünk meg, tiszteletben tartva a teremtett világot.

Ezért az a cél, hogy az alapítvány minden tagja törekedjen a közjóért cselekedni minden olyan helyen vagy szervezetben, ahol dolgozik” – húzza alá az APSA elnöke. Galantino püspök szerint ez „csak úgy lehetséges, ha olyan döntéseket hozunk, amelyek nyitottak a mindenkivel való együttműködésre és mindenki javára történnek”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria