Csatlakoztassátok rá lelketeket a kegyelemre – Bemutatták Lackfi János #Jóéjtpuszi 2 című kötetét

Kultúra – 2022. június 2., csütörtök | 20:00

Lackfi János istenes versei #Jóéjtpuszi megjelöléssel online bejegyzésekként indultak. A váratlan közönségsikernek köszönhetően mára a verses posztokból a Harmat Kiadó gondozásában nyomtatott könyv is született, ennek második kötetét mutatták be június 1-jén a budapesti Párbeszéd Házában.

„Nagy titok az ihlet, melyből a másik embert megszólító alkotás születhet. De még ennél is nagyobb rejtély, amikor az Isten szólít meg valakit egy másik emberen keresztül. Pünkösd misztériuma, hogy képesek lehetünk úgy megszólítani valakit, hogy abból a mondatból üzenet lesz” – ezzel a gondolattal nyitotta meg a könyvbemutatót Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója. A járványügyi korlátozások miatt az utóbbi időszakban tovább növekedett a közösségi média aktív felhasználóinak száma. Ráadásul olyan tartalmak is váratlan népszerűségre tettek szert e platformokon, amelyek eddig elsősorban a hagyományos, offline csatornákra voltak jellemzőek. Lackfi János istenes verseit #jóéjtpuszi hashtag (metaadat, tárgyszó a közösségi médiában – a szerk.) alatt tette közzé az online térben. Bejegyzésként születtek, s végül eljutottak a nyomtatott formáig. A sikerkönyv második kötetének megjelenése kapcsán a szerző olvasott fel ezekből a versekből.

„Öt évvel ezelőtt a Jóisten gondolt egy merészet, és jóval följebb tekerte a potmétereket kettőnk kapcsolatában. Mint amikor az ember sokáig jár valakivel, aztán hirtelen elborítja a szerelem. Elképesztően széles hangtartományokban kezdtem hallani az üzeneteit.

Rájöttem, hogy mindennap újra akarja kezdeni velem az életet, meg akar szabadítani, sokszor át akar ölelni, új és új dolgokat szeretne a szívembe írni. Ebből a közös kalandozásból csordulnak túl a napi #jóéjtpuszik

– mondta el Lackfi János költő, író, műfordító a könyvbemutatón. „Olyan területen éreztem Isten jelenlétét, ahol más talán nem vett észre semmit. Mint Matula bácsi, aki a másnak néma természet ezernyi hangját hallotta, vagy az indián, aki a közönséges ember számára semleges terep jeleiből fejtette meg, ki és merre járt nem sokkal azelőtt.” A leginkább szemlélődő imádság közben született, modern, mai hangvételű istenes versek – amelyeket ráadásul sok nem hívő olvasó is követ – kimagasló sikerét jelzi, hogy egy-egy bejegyzés 15-20 ezer embert is elér, de vannak 100 ezer elérés fölötti írások is.

„Egyfelől úgy érzem, Isten szíveket nyitogat, szomjúságot ad a jóra. Másfelől az irodalomnak is van egyfajta sodrása a neten, rászoktak az emberek a napi szellemi táplálékra. És talán az is számít, hogy én harcba dobok olyan radikálisabb irodalmi eszközöket is, amelyet a lelkiségi írók nem annyira szoktak használni – szürreális képeket, a mai valóság bulvárelemeit, abszurd humort, szlenget, merész filmes vágásokat, hangeffekteket, élőbeszédszerű lüktetést.

Valahogy muszáj érzékeltetni, milyen vulkanikusan, ellenállhatatlanul, őrülten szeret az Isten, nem csak amolyan hittankönyvi egykedvűséggel”

– tette hozzá Lackfi János.

„Az irodalom mindig párbeszéd az emberekkel, amelynek ma egy költő számára fontos terepe lehet a cybertér is – egy odafigyeléssel, napi szinten gondozott felületen, ahol jó időzni, megosztani az élettapasztalatokat, a nehéz helyzetekben tartani a lelket az emberekben. Külön öröm számomra, hogy az itt megjelent írásokból az olvasók »nyomására« most már kétkötetnyi válogatás könyv formájában is megjelenhetett, hiszen így az azokban rejlő bátorító üzenet még többekhez eljuthat” – hangsúlyozta a szerző.

Lackfi János #Jóéjtpuszi 2 című kötete megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8., nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek 9–17 óráig; szerda 10–18 óráig) vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Szerző: Baranyai Béla

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria