Dolhai Lajos két új könyve az Eucharisztiáról

Kultúra – 2018. november 17., szombat | 18:37

A Szent István Társulatnál megjelent, „Az Eucharisztia teológiája” című könyvből az Eucharisztia teológiáját és liturgikus teológiai vonatkozásait ismerhetjük meg, a Jel Kiadó gondozta „Csúcs és forrás” kötetben pedig az Oltáriszentséggel és a szentmisével kapcsolatos 52 kérdést és választ találjuk.

Az Eucharisztia teológiája tudományos igényességgel megírt mű, amely alkalmas segédeszköze lehet azoknak a papoknak és hitoktatóknak, akik előadásokat, konferenciabeszéd-sorozatokat és katekéziseket tartanak az Oltáriszentségről. A kötet fő sajátossága, hogy a korábbiakhoz viszonyítva jobban hangsúlyozza a liturgikus összefüggéseket, hiszen az Egyház liturgiája a szentségekről szóló tanítás megkülönböztetett forrása. Az Eucharisztia esetében különösen is igaz, hogy „az imádság törvénye, a hit törvénye” (lex orandi, lex credendi).

A könyv első részében (1–6. fejezetek) a hermeneutikai dogmatikai módszerrel (bibliai megalapozás, dogmatörténeti áttekintés, szisztematikus reflexió) össze van foglalva az Egyház hite. A második rész az Eucharisztia liturgikus teológiájának néhány olyan témáját (könyörgések, kánonok, epiklézis, vocabularium eucharisticum) tárgyalja, amely gazdagítja a pozítiv és spekulatív szentségtan megállapításait. Még a gyászmisekönyörgések elemzése is tanulságos lehet számunkra, hiszen a maguk módján tanítják, hogy a szentmise engesztelő áldozat, amelyet nemcsak az élőkért, hanem az elhunytakért is fel lehet ajánlani (DH 1743). A harmadik rész öt olyan gyakorlati teológiai kérdést tárgyal, amelyek mint tisztázandó kérdések aktuálisan jelen vannak Egyházunk életében (a szentáldozás feltételei; a szentáldozás bűnbocsátó hatása, a kézbe áldoztatás, stb).

Különösen azoknak ajánljuk ezt könyvet, akik szeretnék megérteni, hogy az Eucharisztia teológiája (lex credendi), az Eucharisztia megünneplése (lex credendi) és a keresztény élet (lex vivendi) bensőleg, lényegileg összetartozik. Amit hiszünk, azt a liturgiában ünnepeljük, és a szentségi kegyelmek segítségével életté váltjuk.

Mellékleteket is találunk a könyvben. Például az Oltáriszentséggel kapcsolatos, napjainkban is használatos görög és latin eredetű kifejezések (cibórium, oráció, intercommunio, stb.) magyarázatát.

A Csúcs és forrás című könyv alcíme: Az Eucharisztiáról az év minden vasárnapjára. Ezt a 155 oldalas könyvet főként a világi híveknek ajánljuk. Az olvasó 52 kérdést és választ talál ebben a kiadványban az Eucharisztiáról.

A kérdések és válaszok első fele az Eucharisztia teológiájára vonatkozik, a második rész pedig a szentmise liturgiájával kapcsolatos. A katolikusok közül kevesen tudják, hogy a Heildelbergi Kátéban, a magyar reformátusok legfontosabb hitvallási iratában a 129 kérdés–válasz 52 „Úrnapra” van felosztva. Ez a felosztás arra ösztönözte a lelkészeket és a református híveket, hogy minden vasárnap tanulmányozzák ezt a katekizmust, amelyből megismerhetik a református vallásosság ismérveit. A katolikus keresztények most 52 kérdést és választ találnak ebben az újszerű, pratikus kiadványban az Eucharisztiáról. A kérdések száma azt sugallja, hogy legalább az utolsó előkészületi évben minden vasárnap olvassunk el egy kérdést és választ. Nem nagy feladat, és teljesen összhangban van a vasárnap megszentelésével.

Egyre több jele van annak, hogy a Magyar Katolikus Egyház készül az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Könyvek, tanulmányok és cikkek sokasága jelenik meg, amelyekből a katolikusok megismerhetik az Eucharisztia jelentőségét. Szükség is van ezekre, hiszen a kongresszusra való előkészülethez az is hozzátartozik, hogy igyekszünk gazdagítani az Oltáriszentségre és a szentmisére vonatkozó ismereteinket. Mindkét könyv alkalmas arra, hogy a papok, a hitoktatók és világi hívek egyre jobban értsék és értékeljék az Eucharisztiát, hitünk szent titkát.

Dolhai Lajos: Az Eucharisztia teológiája 
Szent István Társulat, Budapest, 2018

Dolhai Lajos: Csúcs és forrás. Az Eucharisztiáról az év minden vasárnapjára
JEL Kiadó, Budapest, 2018

Forrás: Egri Hittudományi Főiskola

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria