Egy olajipari cég 100 millió euróval segíti a Notre-Dame újjáépítését

Kultúra – 2019. november 8., péntek | 13:50

A Total olajipari cég alapítványa november 7-én megállapodást írt alá a francia örökségvédelmi alapítvánnyal (Fondation Du Patrimoin, FDP) arról, hogy 100 millió euróval (hozzávetőleg 33,2 milliárd forint) járul hozzá a tűzvész sújtotta párizsi Notre-Dame újjáépítéséhez.

Az összeget a munkálatok előrehaladtával, 2020-tól kezdve az igények függvényében részletekben utalja át az olajipari cég a megállapodás szerint, amelyet Patrick Pouyanné, a Total elnök-vezérigazgatója és Guillaume Poitrinal, az örökségvédelmi alapítvány elnöke írt alá.

Az FDP június 29-én finanszírozási keretmegállapodást kötött az állammal az eddig beérkezett adományok és szponzorációk felhasználásáról. Az alapítvány eddig 44,9 millió eurót utalt át a székesegyház biztosítására megkezdett munkálatok finanszírozására.

Guillaume Poitrinal, az FDP elnöke üdvözölte, hogy a Total felismerte, hogy az örökségvédelem támogatása mennyire fontos munkahelyteremtő és GDP-erősítő forrás, míg a olajipari vállalat elnöke azt hangsúlyozta, hogy története legjelentősebb adományával a cég azt az országot kívánja támogatni, ahol létrejött.

Az FDP-n kívül a Notre-Dame Alapítvány, valamint a jótékonysági és civil kezedeményezéseket támogató országos alapítvány, a Fondation de France is fogadja a székesegyház újjáépítésére érkező anyagi támogatásokat.

Az FDP számlájára eddig a világ 152 országából 234 ezer adományozótól 223 millió euró érkezett. Az egyéni adományozók 24,6 millió eurót utaltak át, ebből 1,9 millió euró külföldről érkezett, míg 178 francia önkormányzat 4,3 millió euróval járult hozzá a párizsi székesegyház felújításhoz. Az adományozó nagyvállalatok és más szponzorok száma eddig 103, az általuk átutalt összeg 195,7 millió euróra rúg.

A Total alapítványa 13 éve támogat francia örökségvédelmi projekteket, legyen szó épületek megóvásáról vagy turisztikai látványosságokról. A több mint egy évtized alatt a nagyvállalat 28 millió eurót adományozott 232 projektre.

Az olajipari nagyvállalaton kívül látványos felajánlás érkezett az áprilisi tűzvész másnapján François Pinault üzletembertől, a Kering luxuscsoport tulajdonosától, 100 millió eurós összegben, míg Bernard Arnault, a szintén a luxusiparban tevékenykedő LVMH elnöke 200 millió eurót ajánlott fel a Notre-Dame helyreállítására.

Franck Riester francia kulturális miniszter a múlt hónapban arról tájékoztatott, hogy mindeddig 922 millió eurós (306 milliárd forint) felajánlás érkezett a székesegyház helyreállítására, s ebből eddig már 104 millió eurót (35 milliárd forint) ki is fizettek.

Forrás: MTI

Fotó: Pixabay.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria