Folytatódnak a Faludi-filmklubok a Premier Kultcaféban

Kultúra – 2019. szeptember 4., szerda | 9:01

Hamarosan ismét elkezdődnek a magyar jezsuiták képzési intézménye, a Faludi Ferenc Akadémia filmklubjai. Nemzetközi és hazai klasszikusokat, játékfilmeket és dokumentumfilmeket egyaránt láthatnak az érdeklődők.

Páros héten szerdánként nemzetközi és hazai klasszikusokat vetítenek, páratlan héten pedig az utóbbi másfél évtized legjobb dokumentumfilmjei közül láthatnak alkotásokat az érdeklődők a Kálvin téri Premier Kultcaféban. 

A magyar jezsuiták képzési intézménye, a Faludi Ferenc Akadémia 2000 óta szervez filmklubokat. A heti rendszerességgel, szerdánként 18:45-kor kezdődő vetítéseket követő beszélgetések során az érdeklődőknek alkalmuk nyílik a film alkotóival vagy filmesztétákkal megvitatni az alkotás tartalmi és formai kérdéseit.

A filmklubok alcíme: „Látható és a láthatatlan”. A filmek és a beszélgetések ehhez kapcsolódva azt vizsgálják majd, hogy a kézzelfogható világ tényei mellett hogyan jelenik meg életünkben az a távlat, amely érzéki módon többnyire megragadhatatlan.

A játékfilmek közül ősszel műsorra kerül Sorrentino idős korról szóló Ifjúság című remeke, valamint Cassavetes késői mesterdarabja, a Szeretetáradat. Keletről Kuroszava 1961-ben készült A testőr és Borisz Hlebnyikov Szívritmuszavarok című 2017-es filmje érkezik, a nyugati alkotók munkái közül pedig a Dardenne fivérek 2002-es, A fiú című filmjét kínálják.

Nem feledkeztek el a szervezők a hazaiakról sem: Fehér György Szürkület című bűntörténetét és Szabó István Szabó Magda-adaptációját, a Martina Gedeck és Helen Mirren főszereplésével forgatott Az ajtót is láthatják az érdeklődők.

Szeptember 11-én kezdődik a DOKU Filmklub, amely az utóbbi másfél évtized hazai terméséből mutat be válogatást. Vetítik többek között Mispál Attila Pilinszky Jánosról szóló sorozatának második darabját, Papp Gábor Zsigmond Kettévált országát, Simonyi Balázs futófilmjét, az Ultrát, Sívó Júlia A folyó másik partja című, egy hajléktalanokból álló színjátszócsoport próbafolyamatát megörökítő alkotását, vagy Novák Tamás Game Over – avagy hogyan öltük meg a futballt című, a sportfogadás árnyoldalait bemutató művét is.

A részletes program a mellékelt szórólapokon olvasható. Jegyeket a helyszínen lehet váltani, és a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is lehetőség van kedvezményes bérlet vásárlására.

Forrás és fotó: Jezsuita.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria