Július 4-én kezdődik a Régi Zenei Napok Vácott

Kultúra – 2020. július 3., péntek | 19:20

A Filharmónia Magyarország idén is megrendezi a Régi Zenei Napokat Vácott. Több hónap kihagyás után végre újra élőben élhetjük át a zene szépségeit. Július 4-től 11-ig ismét a barokk zene gyöngyszemei kerülnek a középpontba. Többek között olyan neves fellépők varázsolják Vácra a régizene világát, mint a Purcell Kórus, az Orfeo Zenekar és a Capella Savaria.

Július 4-én a Filharmónia Magyarország első fesztiválkoncertjére a váci Fehérek templomában kerül sor 20 órakor. A nyitóhangversenyen a Purcell Kórus és a Capella Savaria előadásában Gregor Joseph Werner, az Esterházy-udvar egykori karmesterének Der gute Hirt című, ritkán hallható műve fog felcsendülni. A nyitókoncert előtt, 19 órától megszólalnak a régizenei fanfárok, ünnepélyesen jelt adva, hogy kezdetét veszi a 36. Régi Zenei Napok.

Az érdeklődők betekinthetnek a kulisszák mögé: Hogyan játszik a mester? Hogyan fejlődnek a kurzushallgatók a Régi Zenei Napok alatt? A fesztivál professzorai az elmúlt évek hagyományaihoz híven előadóművészi szerepben is bemutatkoznak a váci közönségnek. Július 8-án 20 órakor egy közös koncert keretében áll színpadra Kovács Ágnes szoprán énekművész, Sheng-Fang Chiu furulyaművész, Paulik László hegedűművész és Vashegyi György karmester a kamarakurzus professzoraként. Július 11-én pedig a kurzushallgatók egy önálló hangversenyen mutatják be, hogy mit tanultak egy hét alatt.

Július 11-én este 20 órakor zárul a 36. Régi Zenei Napok, méghozzá az oratóriumirodalom egyik kiemelkedő alkotásával. Felcsendül Haydn A Teremtés (Die Schöpfung) című műve, a régizenei kompozíciók kiváló hazai megszólaltatói, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus előadásában. Az estén a Liszt Ferenc-díjas karmester, a régizene kiemelkedő szakértője, Vashegyi György vezényel. Haydn szerzeménye a földi lét nagyszerűségét, beláthatatlan gazdagságát hirdeti, egy-egy részlete képeskönyvszerűen, élénk színekkel, sok-sok kedvességgel, bájjal és humorral tárja a hallgató elé e csoda részleteit. A kezdés előtt 19 órától újra megszólalnak a fanfárok a váci székesegyház előtti téren, a dallamok hírül viszik a zárókoncert kezdetét és a fesztivál végét.

További információ a Filharmónia Magyarország honlapján olvasható.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Régi Zenei Napok Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria