Karácsonyról szóló ismeretterjesztő zsebkönyv jelent meg a Szépművészeti Múzeum gondozásában

Kultúra – 2020. december 10., csütörtök | 11:52

A karácsony ábrázolástörténetének és szimbólumrendszerének alakulását mutatja be az európai művészetben a Karácsony a múzeumban című ismeretterjesztő zsebkönyv, amely a Szépművészeti Múzeum gondozásában jelent meg.

A zsebkönyv játékosan, érthető nyelvezettel, informatív módon ismerteti a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményének alkotásain keresztül a karácsony ábrázolástörténetét – mondta el Cser Judit múzeumpedagógus, a kötet szerzője az MTI-nek. A Karácsony a múzeumban a Szépművészeti Múzeum tematikus sorozatának következő része, amely egyaránt szól gyerekeknek és felnőtteknek.

A kisebb méretű könyv az angyali üdvözlet bemutatásával kezdődik, amelyet El Greco azonos című, 1600 körül készült olajképe illusztrál. Egy egész fejezet foglalkozik a késő középkorból való, Fonó Madonnaként ismert németújvári táblaképpel. Cser Judit elmondta, hogy ezen a 15. század elejéről való képen keresztül mutatja be a Várakozás című fejezet a gyermeket váró Madonna különleges ikonográfiai típusait, de egyebek mellett szó van a pásztorok, napkeleti bölcsek és Szent József ábrázolásáról is. Az utolsó fejezet már a karácsonyhoz kötődő néphagyományt mutatja be röviden, innen Fényes Adolf Mákoskalács című képe lehet ismertebb.

A múzeumpedagógus hangsúlyozta, hogy a két intézmény gyűjteményeiből való képek a születéstörténet kronológiáját illusztrálják különböző korokból.

A könyv nagy részét késő középkori reneszánsz, manierista és barokk képek adják. Szerepel benne egyebek mellett M. S. mester Mária és Erzsébet találkozása, valamint Agnolo Bronzino Pásztorok imádása című műve, de például Csók István Züzü-sorozatának egyik karácsonyi képe is helyet kapott a kötetben.

Cser Judit hangsúlyozta: a tematikus kötet múzeumpedagógiai szempontok alapján íródott. Amellett, hogy könnyen befogadható és értelmezhető kérdéseket vet fel, gondolkodásra biztatja az olvasót.

Forrás: MTI

Fotó: Szépművészeti Múzeum

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria