Keltsd életre a templomodat! – Krekk Petra, Nyíracsád

Kultúra – 2018. október 31., szerda | 18:32

Meseíró pályázatunkkal arra hívtuk a gyerekeket, hogy Berg Judit „A holló gyűrűje” című meseregénye nyomán keltsék életre a templomukban látható ábrázolásokat. A legszebb meséket megjelentetjük.

A templom mindenkiért, mindenki a templomért

Ebben a rohanó és modern világban kevesen járnak templomba. Így volt ez Nyíracsádon is, ahol szinte már csak a pap és néhány hívő hallgatta a liturgiát.

Azok az emberek, akik nem jártak misére elhatározták, hogy lebontják a templomot, és építenek a helyére egy éttermet. A hívők ez ellen nem tudtak mit tenni, csak Isten segítségét kérni, aki természetesen meghallgatta imájukat, és leküldött egy kutyát a templomba.

A kutya beszaladt, és ugatott egyet, ami igazából egy varázsszó volt. Abban a szempillantásban az összes festmény életre kelt. Jézus, Szűz Mária, Keresztelő Szent János, az evangélisták és az összes szent, akik a templom falát díszítették, leugrottak a falról, és elhatározták, hogy megmentik otthonukat, ami nem mellékesen az Isten háza is!

Mindannyian felmásztak a templomtoronyba, és körülnéztek onnan. Nem láttak semmit, csak a papot és a hívőket, amint jönnek befelé a templomba. Az eb vakkantott, és eltűnt, majd minden festmény alakja a helyére került, mielőtt bárki észrevett volna bármit. Attól féltek a megelevenedett szentek, hogy ha tudomást szereznek az emberek az esetről, akkor faggatni fogják őket.

Miután vége lett a liturgiának, és mindenki kiment az épületből, a képek nem keltek életre, hiszen már nappal volt. Ilyenkor nagyobb a nyüzsgés, és így nagyobb a lelepleződés esélye is. Csak éjjel folytatták a keresést, mikor kihaltak az utcák. Szétoszlott a csapat. Mindenki más irányba indult el a faluban. Jézus a Templom köz utcán át a Petőfi tér felé vette az irányt, Szent Miklós a Zrínyi utcán indult el. Szűz Mária a Vécsey parkban találkozott Uhúval, a fülesbagollyal, és megtudta tőle, a polgármestert kell meggyőzniük, hogy ne rombolják le a templomot. A bagoly azt is elárulta, hogy a polgármester biztosan segíteni fog, hiszen istenfélő ember, sőt, a környék egyik legjobb kántora is! Azt is elmondta neki a bagoly, hogy a polgármesteri hivatal a Petőfi tér 8. szám alatt található. Kivirradt, ezért minden festmény visszament a templomba, és a kutya segítségével visszaváltoztak.

Másnap napközben, mikor senki sem volt az épületben, életre keltek, és tanakodni kezdtek. Arra a döntésre jutottak, hogy egyikőjük megpróbál beszélni a polgármesterrel. Erre a feladatra csak egy jelentkező volt: Jézus. A kutya igazi, átlagos emberré változtatta. Jézus el is ment a hivatalba, és beszélt a falu vezetőjével. Ám sajnos már késő volt, azt mondta a polgármester, hogy az engedélyt megadta, ezért már semmit sem tehet. Jézus persze változtathatott volna ezen, hiszen ő az Isten Fia, ám ő csak szomorúan visszaballagott a templomba és elmondott mindent a többieknek.

Összedugták a fejüket a szentek, és kieszelték, hogy ha megszerzik az engedélyt, akkor nem bonthatják le otthonukat. Csak egy probléma volt, mégpedig nagy: nem tudták, hol van a papiros. Úgy döntöttek, hogy majd éjjel újra körülnéznek a faluban. Így is volt. Az eb segítségével visszaváltoztak, majd este életre keltek és elindultak körülnézni.

Nem kellett messzire menniük. A Petőfi téren található református templom tornyán csüngött Szárnyas, a denevér. Azt mondta, hogy nappal felébresztette a harang és hallotta beszélgetni a polgármestert egy emberrel. Azt tárgyalták meg, hogy holnap délben megy az engedélyért. A festmények visszatértek otthonukba és arra jutottak, hogy még éjjel elküldik a kutyát a hivatalba, hogy szerezze meg a papírt, mielőtt átadhatnák azt. Az eb megszerezte, a szentek pedig eldugták a harangba.

Éjjel megint mentek a denevérhez, hogy megtudják, mi történt. Szárnyas elmondta, hogy másnap ment az ember az engedélyért, de nem tudták neki odaadni, mivel eltűnt. Azt javasolták, hogy holnap délben menjen vissza, addigra készítenek neki egy újat. A képek bementek a templomba és újra elküldték a kutyát, aki ismét megszerezte nekik a papírt, amit eltettek a másik mellé. Következő éjjel, amikor indulni akartak a denevérhez, az már ott várta őket az épület ajtajában, és nagyon nyugtalan volt a tekintete. Elmesélte, hogy délben ment az ember az engedélyért, és oda is adták neki, hisz ma kettőt készítettek, amiből csak egy tűnt el. Amikor ezt meghallották a festmények, mind elképedtek. Nem tudták, hogy mit tehetnének még lakhelyük megmentése és a nyíracsádi hívek érdekében.

Telt az idő, de semmi sem történt. Már lassan egy hónap is elmúlt az ügy kezdete óta. Minden éjjel hatalmas volt a csend a templomban. A festmények azon aggódtak, hogy bármikor jöhetnek és lerombolhatják otthonukat. Közben eltelt egy év is, és mindenki megfeledkezett az esetről.

Időközben valami oknál fogva egyre többen jártak már imádkozni. Viszont egy nap váratlan dolog történt. Megjelent egy buldózer, hogy lerombolja a templomot, erre a falu szinte minden lakója élőláncot alakított az épület körül, hogy megvédje. Ekkor a gép elment mellettük és a szomszéd udvaron lévő romos házat bontotta le. Minden ember meglepődött, mert azt hitték, hogy a templomot akarják lerombolni.

Így történt az az eset, amikor Nyíracsádon mindenki összefogott a templom megmentése érdekében. És hogy mi lehetett az ok, hogy több ember kezdett templomba járni? Nem más, mint a pap szívhez szóló prédikációi, és persze egy kis isteni segítség…

Krekk Petra 6. osztályos,
a nyíracsádi Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskola tanulója.

Keltsd életre a templomodat! – Meseíró pályázat gyerekeknek 

Berg Judit A holló gyűrűje címmel meseregényt írt gyerekeknek a Mátyás-templomról. Arra hívtuk a gyerekeket, hogy olvassák el a könyvet, és ennek mintájára keltsék életre a templomukban látható ábrázolásokat (festményeket, szobrokat, domborműveket…).

A holló gyűrűje című regény (Ecovit Kiadó Kft., 2017) történetének szereplői a Mátyás-templomot díszítő alakok, amelyek a mesében éjszakánként életre kelnek, és kalandok sora vár rájuk: megelevenedik Bodza, a királysírt őrző kőkutya, a szélkakas, a galamb, a bagoly, a béka, a gorgók, a sárkányok… Ezek az éjszakánként megelevenedő lények csak akkor változhatnak vissza, ha időben megtalálják a viharban eltűnt gyűrűt, amelyet a Menyasszony-torony tetejét díszítő holló tartott a csőrében.

A pályázat lezárult. A beérkezett mesék elbírálása folyamatban van. 

A legjobb három mese szerzőjét könyvjutalomban részesítjük. A legjobb meséket folyamatosan megjelentetjük a Magyar Kuríron, néhány mese helyet kap az Új Ember hetilapban is.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria