Keltsd életre a templomodat! – Nagy Gergő, Aszód

2018. október 24., szerda | 18:21

Meseíró pályázatunkkal arra hívtuk a gyerekeket, hogy Berg Judit „A holló gyűrűje” című meseregénye nyomán keltsék életre a templomukban látható ábrázolásokat. A legszebb meséket megjelentetjük.

A sárga angyalok gyorshajtása

December 21-én, egy pénteki napon, a téli napforduló estéjén csodás események történtek. Az előző napi esős időt követően az ég kitisztult, holdtölte volt, ragyogtak a csillagok.

A templom nyugati oldalán bepillantott a telihold, fénye a szentélyből nyíló sekrestye ajtaja feletti falra festett tükörre esett. A fénynyaláb onnan visszaverődve megvilágította az oltárt, amelyen két aranyszínű angyal áll. A fénysugár előbb a bal oldalt álló angyalt, Abdiást érte el, majd a másikat, Azárt is. Megszólalt a templomi csengő, és a két angyal megelevenedett, s méltóságteljesen felszálltak a kórusra, ahonnan rátekinthettek a templombelsőre, amely a telihold fényében szinte nappali világosságban tárult eléjük. Abdiás megszólalt:

– Eljött a mi időnk. Holdtölte és téli napforduló van.

– Igen. Mire a telihold képe átvándorol a templom másik ablakához, s fénye a falitükörre esik, a mi időnk megint lejár. Itt az alkalom, hogy ismét jót cselekedjünk – mondta Azár.

– Ma is segíthetünk egy gyermeken, hogy szép karácsonya legyen – folytatta Abdiás, majd Azár kérdezett:

– Ki az, akit támogathatunk?

Abdiás a következőt javasolta:

– Kérjünk segítséget Szent Józseftől és Szent Antaltól, akik a kórus alatt két oldalt szoborként láthatók. Ők a szertartásokon részt vevő emberek imádságait hallva több gyerek sorsát ismerik.

A két szárnyas hírnök a szobrokhoz repülve „angyali érintéssel” életre keltette a két szentet, akik rövid eszmecserét követően megnevezték azt a kisfiút, aki eddigi viselkedése miatt sok szomorúságot okozott szüleinek, s az angyalok segítségére szorul. Bendegúz a neve, s a város szélén, a Tótágas utcában lakik. Szent József és Szent Antal segítségét megköszönve az angyalok újból kőszobrokká változtatták őket vissza.

A Föld forog, s a Hold halad égi útján. Az angyaloknak gyorsan kell cselekedniük. Járművet kell szerezniük, amivel eljuthatnak Bendegúzhoz.

István atya és Erzsike néni legutóbbi beszélgetése jutott eszükbe. A plébános úr megemlítette, hogy a tegnapi nap folyamán átvette az új szolgálati gépkocsiját, s a parókia udvarán leparkolva meglepve vette észre, hogy a kilométeróra pontosan 100 kilométert mutat. Ezt fel is jegyezte az íróasztalán lévő naptárába. Annak is örült, hogy a hófehér színű autó úgy nézett ki, mintha most gördült volna le az autószalon kirakatából. Az indítókulcsot az autóban hagyta, hiszen bármelyik pillanatban beteghez hívhatják.

– Közel lakik a kisfiú. Oda-vissza öt kilométer lehet. Holdfényben nem repülhetünk, könnyen megláthatnak minket. Küldetésünk titkos és bizalmas – mondta Azár.

– Menjünk a plébános úr gépkocsijával! Nagyon vigyázunk rá – érvelt Abdiás. – Biztos vagyok benne, hogy István atya is egyetértene szándékunkkal, ha megkérdeznénk tőle – fűzte tovább gondolatait Azár.

– Én vezetek. Te csak navigálj! – döntött Abdiás.

Néhány perc, s a Tótágas utcába értek. Bendegúzék háza előtt csak körülményesen tudtak megállni a nagy sár miatt. A város szélén még nem készült el az aszfaltos út.

Bendegúz már aludt. A két angyal észrevétlenül bejutott az alvó fiúhoz, és „álmot” bocsátottak rá, mely során megjelentek előtte, s olyan dolgokról beszélgettek Bendegúzzal, amiket a kisfiú szüleitől hallottak Szent József és Szent Antal közreműködésével. Bendegúz megígérte az angyaloknak, hogy változtat eddigi viselkedésén. Ezentúl rendet fog tenni szobájában, segít szüleinek a házimunkában, mindennap elkíséri kisebb testvéreit az óvodába és az iskolába. A tanulásban is javulást ígért; szorgalmasabb lesz az iskolában. Az angyali beszélgetés végén Bendegúz ismét elaludt.

Az angyalok gépkocsiba szálltak. A jármű nehezen indult, mert az egyik kereke beleragadt a sárba. Sikerült elérni az aszfaltos utat, de gyorsítaniuk kellett. A visszaúton traffipax-ellenőrzéssel találkoztak.

– Remélem, nem mentünk gyorsan! – sóhajtott fel Abdiás.

– De igen. Úgy láttam, le is fényképeztek – ismerte el Azár.

Hamarosan visszaérkeztek a parókiához. A sekrestyén keresztül beléptek a szentélybe. A másik ablakon már betekintett a telihold s fénysugara elérte a tükör alját. A két angyal elfoglalta helyét az oltáron. Megszólalt a templomi csengő, minden elcsendesedett.

Másnap reggel Bendegúz jókedvűen köszöntötte szüleit és testvéreit. Elmesélte, milyen csodálatos álmot látott. Felajánlotta, hogy segít megteríteni az asztalt, a szombati első közös étkezéshez. Míg ő a nappaliban sürgölődött, szülei a hálószobákat hozták rendbe.

– Bendegúz! Gyere fel a szobádba! – hívta őt mamája.

A kisfiú meglepetten csodálta az ágya melletti kis asztalon talált, aranyporból formázott angyalalakot. Ahogy édesanyja kiment a szobából, Bendegúz leült az ágya szélére és könny szökött a szemébe.

Szombat reggel a parókián is csöngettek. Az ügyeletes rendőr a plébános urat kereste. Erzsike néni, a gondnok meglepetten hallgatta az esti gyorshajtásról szóló hírt, és bizonygatta, hogy a plébános úr nem vett részt az éjszakai forgalomban. Kérte, hogy ellenőrizzék le a kilométerórát. A gépkocsi ablakán keresztül benéztek: 100 km-t mutatott, annyit, amennyit plébános úr feljegyzett. A rendőr elmosolyodott, s egy fotót vett elő, amelyen két angyalszerű sárga lény vezette az autót.

– Valószínűleg technikai hiba történt, pedig a rendszám egyezik. A fotó láttán mi is elbizonytalanodtunk. Elnézést a zavarásért, de tisztáznunk kellett az esetet – búcsúzott el a rendőr.

Délelőtt a templomban a plébános úr és a gondnok a vasárnapi miserendet egyeztették. Erzsike néni az oltárterítő igazítása közben rátekintett Abdiásra, s megdöbbenve vette észre, hogy a személygépkocsi indítókulcsa az angyal kezében van. Hogyan kerülhetett oda? A plébános urat egy újabb rejtély foglalkoztatta: Hogyan lett az autó kereke sáros? Tegnap még minden alkatrésze patyolattisztának tűnt.

Nagy Gergő 4. osztályos tanuló,
az aszódi Szentháromság-templomról írta meséjét.

Keltsd életre a templomodat! – Meseíró pályázat gyerekeknek 

Berg Judit A holló gyűrűje címmel meseregényt írt gyerekeknek a Mátyás-templomról. Arra hívtuk a gyerekeket, hogy olvassák el a könyvet, és ennek mintájára keltsék életre a templomukban látható ábrázolásokat (festményeket, szobrokat, domborműveket…).

A holló gyűrűje című regény (Ecovit Kiadó Kft., 2017) történetének szereplői a Mátyás-templomot díszítő alakok, amelyek a mesében éjszakánként életre kelnek, és kalandok sora vár rájuk: megelevenedik Bodza, a királysírt őrző kőkutya, a szélkakas, a galamb, a bagoly, a béka, a gorgók, a sárkányok… Ezek az éjszakánként megelevenedő lények csak akkor változhatnak vissza, ha időben megtalálják a viharban eltűnt gyűrűt, amelyet a Menyasszony-torony tetejét díszítő holló tartott a csőrében.

A pályázat lezárult. A beérkezett mesék elbírálása folyamatban van. 

A legjobb három mese szerzőjét könyvjutalomban részesítjük. A legjobb meséket folyamatosan megjelentetjük a Magyar Kuríron, néhány mese helyet kap az Új Ember hetilapban is.

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle