Készüljünk együtt VI. Pál pápa szentté avatására!

Kultúra – 2018. szeptember 27., csütörtök | 17:53

Már előrendelhető az Új Ember Kiadványok következő két kötete, melyek VI. Pál életét és tanítását mutatják be. Rino Fisichella érsek visszaemlékezései és „A helyes Mária-tiszteletről – VI. Pál pápa Marialis cultus kezdetű apostoli buzdítása” című könyv várhatóan október 12-én fog megjelenni.

Ferenc pápa ezekkel a szavakkal zárta 2014. október 19-én a VI. Pál pápa boldoggá avatása alkalmából mondott homíliáját: „VI. Pál képes volt arra, hogy valóban megadja Istennek azt, ami az Istené. Egész életét annak a szent, ünnepélyes és komoly feladatnak szentelte, hogy Krisztus küldetését folytassa az időben és a földön. Szerette az Egyházat, és vezette az Egyházat, hogy az egyszerre legyen minden ember szeretetteljes anyja és az üdvösség kiosztója.” A pápa október 14-én szentté fogja avatni VI. Pál pápát. Ebből az alkalomból a Magyar Kurír gondozásában megjelenő Új Ember Kiadványok sorozatban szeretnénk közreadni két olyan kötetet, mely közelebb hozhatja hozzánk VI. Pál pápa alakját és tanítását.

Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke volt VI. Pál pápa boldoggáavatási eljárásának ponentéje. Az ő feladata volt, hogy az aktákat áttanulmányozza, és bemutassa a Szentek Ügyeinek Kongregációja tagjainak, megkönnyítve döntésüküket. Ez a feladat alkalmat adott neki arra, hogy jobban megismerje VI. Pált, vagyis e tanúvallomásokon keresztül találkozhatott vele. Ezek a beszámolók olyan emberektől származtak, akik közeli kapcsolatban álltak VI. Pál pápával. E vallomások egészen hétköznapi pillanatokat idéznek fel, olyanokat, amelyeket gyakran szem elől tévesztünk, ha nagy személyiségekről beszélünk, pedig kötelező erővel határozzák meg az életszentségről alkotott ítéletet. Rino Fisichella érsek Montini pápa életének azzal a személyes részével találkozott így, amely általában nem került a nyilvánosság elé, ám nagy segítséget jelent abban, hogy mélyebbre hatoljunk lelkületének megértésében, s lehetővé teszi, hogy szinte a kezünkkel érintsük hiteles személyiségét.

Rino Fisichella érsek könyve, a Találkoztam VI. Pállal – A pápa életszentsége a tanúságok tükrében ennek az eljárásnak a nyomán született. E kötet lehetőséget kínál arra, hogy közelebb kerüljünk egy olyan pápa életszentségének a megértéséhez, aki meghatározó alakja volt a 20. század történelmének.

A második vatikáni zsinat utáni teológia egy bizonyos „Mária nélküli évtizedről” szól, mely messze nem annyira a hívek imádságos gyakorlatában mutatkozott meg, mint amennyire inkább egyfajta teológiai útkeresés időszaka volt. Ezen a helyzeten a VI. Pál pápa által 1974-ben kiadott Marialis cultus kezdetű apostoli buzdítás változtatott. Érdekes, hogy bár a teológiával foglalkozó szakemberek tudták, hogy ez a dokumentum létezik, arról is volt ismeretük, hogy lényeges szerepet töltött be a zsinat után majd’ egy évtizeddel az Egyház életében, és hogy azóta is nagyon sok mindenben irányadó, de hazánkban – fordítás híján – Isten népe előtt mégis rejtve maradt. Az apostoli buzdítás most végre magyar nyelven is megjelenik; a szöveg megértését Kovács Zoltán mariológus szakértő magyarázatai segítik. A kötethez Erdő Péter bíboros, prímás írt ajánlást.

Rino Fisichella Találkoztam VI. Pállal – A pápa életszentsége a tanúságok tükrében (ára: 2590 Ft) és A helyes Mária-tiszteletről – VI. Pál pápa Marialis cultus kezdetű apostoli buzdítása Kovács Zoltán magyarázataival (ára: 1590 Ft) című kötet most 20% kedvezménnyel előrendelhető az Új Ember könyvesbolt telefonszámán (06 1 266-0845) és a konyvesbolt@ujember.hu e-mail-címen.

A könyvek várható megjelenése október 12.

A Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” című sorozatában – 2018. márciusában, ötvenhárom év elteltével – először jelent meg magyar nyelven VI. Pál pápa „Mysterium fidei” kezdetű enciklikája, és 2017. decemberében az „Eucharisztia - Ajándék, jelenlét, titok” című könyve a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület jegyében. Mindkét kötethez Erdő Péter bíboros, prímás írt ajánlást.


Fotó: Vatican News, Fábián Attila

Baranyai Béla/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria