Kiállás és kiáltás – Isten és a világ címmel nyílt kiállítás Tóth Csaba műveiből Sopronban

Kultúra – 2022. március 29., kedd | 15:41

A kiállítás március 26-i megnyitóján Veres András győri megyéspüspök is beszédet mondott. Az Isten és a világ című tárlat április 24-ig látogatható a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ Munkácsy termében.

Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész szavaival: a Munkácsy-teremben most kiállított képsorozat

kiállás a keresztény értékek mellett.

Egy olyan világban, ahol Isten és az ember fokozatosan távolodni látszik egymástól, ahol – nem középkori módszerekkel, de – módszeres keresztényüldözés zajlik, ahol a keresztény Európa elfeledi saját gyökereit, szükség van az értelmiség és a művészet kiáltó szavára, hogy visszataláljunk az ember eredendő hitére: az emberségre.

A Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. két évvel ezelőtt tervezte a böjti időszakban a Vas megyei festőművész monumentális képsorozatának kiállítását, a világ és a világjárvány azonban közbeszólt. De – ahogyan a szombati megnyitón elhangzott – a soproniaknak erős a hite az egyetemes kultúrában, így két év „böjtölés” után végre megvalósulhatott a tárlat.

A kiállításon Tóth Csaba 34 képe látható, mind

egy-egy régi mester ismert vagy ismerős képe – egy kicsit másképpen, újrafestve.

Tóth Csaba monokróm színekben újrafogalmazta ezeket a festményeket, hogy a 21. század embere is érteni és értelmezni tudja a régiek üzenetét: az evangélium szavait és sorait felhasználva szó szerint beleírt a képekbe.

Veres András megyéspüspök megnyitó beszédében elmondta, hogy amikor először látta Tóth Csaba munkáit, illetlenségnek érezte, hogy a művész belenyúl a régiek munkáiba. Amikor azonban a képek részleteiben és üzeneteiben is elmerült, megértette a festő szándékát, és csodálattal méltatta a művész páratlan vállalkozását.

A művészet evangelizáló ereje sugárzik ezekből a képekből, főleg, hogy húsvét előtt vagyunk, a falakon pedig többek között a nagyhét szenvedéstörténetének stációi kelnek életre – fogalmazott a főpásztor. – A kiállítás egyik legfőbb érdeme, hogy elgondolkodtat, és segít ráhangolódni a kereszténység legnagyobb ünnepére. A szenvedő Krisztus fájdalmán túl a közelmúlt és a jelen történései is megrendítenek bennünket: a járvány és a szomszédban folyó háború is arra figyelmeztet, hogy az egyetlen út az emberiség előtt a szeretet – és ezt több mint kétezer éve hirdeti az Egyház.

A posztmodern képek között egy öreg barokk szobor is helyet kapott: a jelenleg felújítás alatt álló egykori Halász utcai Voss-féle árvaház kápolnájának egyik oltárszobra. A szárnyaszegett őrangyal balján egy árva kislányt vezet – több mint kétszáz éve.

A tárlat szervezői most gyűjtést hirdetnek a szobor felújítására: a kiállítás látogatása ingyenes, a belépőjegyre szánt összeget a Városplébánia adománygyűjtő dobozába helyezhetik a látogatók. Elsőként Farkas Ciprián, Sopron polgármestere tett felajánlást a szoborra: a tárlat megnyitóján bejelentette, ötvenezer forinttal támogatja az őrangyal megmentését. A városvezető köszöntőjében kiemelte, hit nélkül nem élhet az emberiség, kereszténység nélkül nincs Európa, kultúra nélkül pedig nincs élet.

A megnyitón közreműködött a Sopron Balett, a 2021-ben bemutatott Stabat Mater című táncelőadás egy részletével.

Az Isten és a világ című kiállítás április 24-ig látogatható Sopronban, a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ Munkácsy termében.

A képek határolta térben a szervezők jóvoltából számos kísérőprogram is helyet kap majd: művészettörténeti előadások, filmvetítés, könyvbemutató, hangverseny és irodalmi est is lesz a Munkácsy teremben.

Forrás: Győri Egyházmegye

Szöveg: Szekeres Kriszta/Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft.

Fotó: Griechisch Tamás/Sopron Média

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria