Könyvújdonság a csíki székelyek vallásosságáról

2019. március 2., szombat | 13:32

Fejes Ildikó „A vallásosság történelmi és szociológiai dimenziói Csíkban” című könyve a közelmúltban jelent meg Erdélyben. A szociológus szerző a KALOT Népfőiskola és Felnőttképzési Egyesület csíkszeredai irodavezetője és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem oktatója.

A könyv a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán summa cum laude fokozattal megvédett doktori értekezés némileg átdolgozott változata.

A monográfia részletes képet ad a mai, meglehetősen szekularizált Európa vallásszociológiai térképén szigetjelenségnek számító, még ma is erőteljesen egyházias jellegű csíki vallásosságról, és ez a kép örvendetesen sokrétű. Alapja egy mintegy 600 fős reprezentatív minta alapján kialakított jelenkori állapotrajz a katolikus csíki székelység vallásgyakorlási szokásairól, istenhitéről, a Katolikus Egyházról és a lelkipásztorokról alkotott véleményéről, valamint a vallásosságnak a lokális identitásba való beágyazottságáról. Ennek a szociológiai elemzésekből, kelet-közép-európai összehasonlításokból összeálló képnek egyedi történeti értéke van: későbbi, hasonló módszerekkel végzett kutatások összehasonlítási alapját képezheti.

A szerző ugyanakkor a könyv első felében a jelenlegi állapothoz vezető történelmi utat is részletesen ismerteti a vonatkozó művelődés-, társadalom- és vallástörténeti és ferences rendtörténeti előzmények interdiszciplináris bemutatásával.

A könyv borítóján stílszerűen a húsvéti ételszentelésre várók végtelen sora látszik Csíkszereda főterén, a csíksomlyói kegytemplom sziluettjével. A kiadvány a magyarországi könyvkereskedelemben egyelőre nem elérhető, viszont rövidesen a nagyobb szakkönyvtárakban megtalálható lesz.

Fejes Ildikó: A vallásosság történelmi és szociológiai dimenziói Csíkban
Státus Kiadó, Csíkszereda, 2018, 259 oldal

Szöveg: Gereben Ferenc

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-az-egyhaz-nem-maradhat-statikus-hanem-uton-levo-kozossegkent-kell-elnie
Ferenc pápa: Az Egyház nem maradhat statikus, hanem úton lévő közösségként kell élnie!

Május 26-án délben a Szentatya a vasárnapi evangéliumról elmélkedve a Szentlélek nélkülözhetetlen működésére hívta fel a figyelmet: a Lélek az, aki segít, hogy mindennapi döntéseinkben Jézus szava irányítson, az evangélium logikája vezessen bennünket.

17:22
enekeljetek-az-urnak-konnyuzenei-es-ifjusagi-napot-tartottak-kaposvaron
Énekeljetek az Úrnak! – Könnyűzenei és ifjúsági napot tartottak Kaposváron

Melyek könnyűzenészként a lehetőségeink, mi a felelősségünk? A Kaposvári Egyházmegye gitáros ének- és zenekarait hívták össze találkozni, ismerkedni, egymást meghallgatni május 25-én Kaposvárra, a Nagyboldogasszony Iskolaközpontba.

16:40
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle