Látogathatóvá vált az ókori római temető a Vatikáni Múzeum területén

Kultúra – 2023. november 17., péntek | 20:20

Barbara Jatta, a Vatikáni Múzeum igazgatója mutatta be november 14-én, kedden a nemzetközi sajtó jelenlétében a pápai állam alatt húzódó ókori római temetőt.

A Vatikáni Múzeum igazgatója látványos gesztussal avatta fel az új régészeti helyszínt: kitárta azt a hatalmas bronzkaput, amely a pápai államot körülvevő falon található, de mostanáig ritkán nyitották meg.

Az úgynevezett Santa Rosa-kapun juthatnak be a látogatók november 17-től a Vatikánváros alatt található nekropoliszba, amely minden pénteken és szombaton fogadja a közönséget, előzetes internetes foglalás után.

A temető a Kr. e. 1. századtól a Kr. u. 4. századig működött az ókori Rómából kivezető, via Triumphalis nevű országút mentén. A dombra épített – és ezért teraszosan kialakított – temetőben sorakozó több száz sírból negyven kripta maradt meg jó állapotban. Fennmaradtak a sírkamrák falát díszítő freskótöredékek, a padlókat borító mozaikdíszítések, a szarkofágokat borító borostyánkőlapok, a hamvakat őrző urnák, az olaj tárolására szolgáló cserépedények, valamint számos halotti felirat, márványszobor és használati tárgyak.

A közel ezer négyzetmétert lefedő régészeti helyszín egyedülállónak számít még Rómában is, mivel pár méterrel a mai talajszint alatt sétálhatnak a látogatók az ókori temető utcáin.

A Vatikán régészeti szempontból is értékes: a Szent Péter-bazilika területén állt egykor Nero császár cirkusza, mellette az a római temető, ahol a cirkuszban keresztre feszített Péter apostolt eltemették.

A nekropolisz a pápai állam egy másik pontján terül el, és nem szolgált keresztény temetkezési helyként.

Forrás: MTI

Fotó: Vatican News / Musei Vaticani

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria