Magyar Katolikus Kulturális Hetek 2016 – FRISSÍTVE

Kultúra – 2016. október 7., péntek | 16:15

Idén is megrendezik október 1. és 31. között a Magyar Katolikus Kulturális Hetek programsorozatot. A rendezvénnyel, amelynek idei mottója: „Szent Márton követői napjainkban”, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a tours-i püspökre és mai követőire szeretné irányítani a figyelmet.


A programsorozat keretében az egyházmegyék szervezésében sokféle eseményt kínálnak az érdeklődőknek, amelyekről területi bontásban az alábbiakban tájékozódhatnak.

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatósága (EKIF) által fenntartott intézmények közül 13 iskola kapcsolódik a Magyar Katolikus Kulturális Hetekhez – tájékoztatott Gyetván Gábor atya, az EKIF főigazgatója.

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium (Budapest, Gellérthegy utca 7.)  Szent Gellért Diákszínpada nagyszabású kulturális előadással készül. Heltai Jenő: A néma levente című művét adják elő október 4-én 19 órakor a Szent Imre Gimnázium Békefi termében.

A Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskolában (Budapest, Béla utca 23.) az alsós osztályok részvételével rajzkiállítást rendeznek október 10-től október végéig. A Szent Mihály-templom búcsúja alkalmából rendezett ünnepségen pedig negyedikes tanulók egy színdarabot adnak elő október 2-án, a 10 órai szentmise után a templom melletti szabadtéri, alkalmi színpadon, a templomtéren.

A Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskolában (Budapest, Csaba utca 16/C.) október 17-től november 15-ig munkanapokon 10 és 15 óra között tekinthető meg a Szent István király intelmei Szent Imréhez című plakátkiállítás.
Október 22-én, szombaton 10–13 óráig kézműves foglakozások lesznek 6–12 éveseknek, kétféle tevékenységi programmal. Az első program: Az irgalmasság cselekedetei – agyagozás. A munkákat kiégetik és november 15-től a portáról elvihetők. A második program: Szent Márton lámpásai – ismerkedés Szent Mártonnal, lámpáskészítés.

Az Albertfalvi Don Bosco Katolikus Általános Iskolában (Budapest, Albertfalva utca 9–13.) október 3-án 16.30-tól Kolozsváry Judit Nevelési kérdések a katolikus óvodában és iskolában címmel tart előadást.

A Reménység Katolikus Általános Iskolában (1196 Budapest, Petőfi utca 56.) október 3–7. között kerül sor az intézmény egyik hagyományára, A kertünk kincsei című kiállításra. A rendezvény terménykiállítással, plakátversennyel és szüreti mulatsággal teszi színessé az iskola életét. Felemelő pillanat a terményáldás, közös imádsággal és közös énekléssel.
Az iskola másik hagyománya, hogy minden ősszel, Márton napján, november 11-én a délelőtt folyamán lámpás felvonulást szerveznek az iskolában. A német hagyományokban, népszokásokban ennek az ünnepnek kiemelt helye van és nagy népszerűségnek örvend. A lámpás felvonulás, a hagyományok őrzése, színesíti az iskola életét és felemelő pillanatokkal ajándékoz meg minden tanulót és pedagógust.

A Mindszenty József Katolikus Általános Iskolában (Esztergom, Kiss János altábornagy út 1.) október 1-jén, szombaton 15 órakor az idősek napjához kapcsolódó kulturális rendezvényt tartanak a Szent Anna Plébánia nyugdíjasainak részvételével.
Október 8-án, szombaton 18 órakor Templomok éjszakája rendezvényre kerül sor az iskola részvételével az irgalmasság évéhez kapcsolódva.
Október 28-án, pénteken Szent Márton-rajzpályázat meghirdetését tervezik Esztergom óvodáiban.

A Szent András Katolikus Általános Iskola és Óvodában (Szentendre, Bajcsy-Zsilinszky út 4.) Szent Mártonhoz kapcsolódóan szeptember 30-án filmklubot rendeznek Szent Márton élete és legendái címmel.
Október 3-án rajzversenyt hirdetnek, melynek témája Szent Márton legendái lesznek. Október 28-án rendeznek kiállítást az iskolában az elkészült rajzokból.
Október 15-én, szombaton tematikus napot rendeznek Szent Mártonhoz kapcsolódóan az órarendi órákhoz kapcsolódóan.
Október 28-án dramatikus játékot mutatnak be Szent Márton legendájáról német nyelven a Keresztelő Szent János-plébániatemplomban. Ehhez  énekes, lámpás felvonulás kapcsolódik a belvárosban, majd az előadás után az iskola ebédlőjében agapéra is sor kerül. A gyerekek a lámpásokat és az előadás jelmezeit folyamatosan készítik októberben.
Az irgalmasság évéhez kapcsolódóan október hónapban A templom mint az irgalmasság kapuja címmel időszakos kiállítás lesz látható az iskola bejáratánál a tanulók rajzaiból.

A Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium (Budapest, Szabó Ilonka utca 2–4.) diákjai az idei Szent Márton jubileumi évben már sokat foglalkoztak a szent életével, s szinte valamennyien részt vettek a szenthez kötődő szeptember 17-i zarándoklaton.  A hónap folyamán egy rajzversennyel egybekötött képzőművészeti pályázatot hirdetett meg az iskola rajztanára. A pályázatra érkezett anyagot az iskola dísztermében fogják kiállítani. A kulturális program záró rendezvényét október 25-én fogják megtartani. 8. 30-kor Jánosa Domokos, az iskola lelki vezetője nyitja meg a kiállítást Szent Márton élete néhány momentumának felvillantásával. Ezt követően a 9. b osztály népi ihletésű német dalokat ad elő Szent Márton életéhez kapcsolódó népszokásokból, s a készített lámpásokat is kiállítják. A nap hátralevő részében az iskola diákjainak három csoportban vallásos témájú filmeket fognak vetíteni a díszteremben.

A Pál Apostol Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban (Budapest, Pesti út 84.) az alsó tagozatosoknak rajzversenyt és kézműves foglalkozásokat szervezésnek, melyek témája: Szent Márton példája. A felső tagozatosoknak és a gimnazistáknak szavalóversenyt hirdetnek október 25-re az irgalmasság témakörében. Emellett rendhagyó irodalomórát terveznek a gimnázium tanulóinak részvételével és Galambossy Endre plébános vezetésével a rákoscsabai főplébánia-templomban, melynek témája: irgalmasság az irodalomban és a művészetekben. A pontos októberi időpont kijelölése folyamatban van. Az idegen nyelvi munkaközösség szervezésében pedig az immár hagyományos Szent Márton napot rendezik meg novemberben.

A Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskolában (Budapest, Gyöngyvirág utca 41.) minden évben megrendezésre kerül a Szülők Akadémiája, amelyen neves előadók tesznek bizonyságot hitükről, tartanak előadást nevelési kérdésekben. Október 14-én 17 órakor a nemrég hegymászó balesetben elhunyt Erőss Zsolt özvegye, Sterczel Hilda tart előadást hitről, családról, gondviselésről, újrakezdésről.

A Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola és Óvodában (Budapest, Tanoda tér 6.) „Vedd észre” – Rászorulók egy nagyvárosban címmel Kalkuttai Szent Teréz életén, tevékenységén alapuló irodalmi-zenés motivációs beszélgetést tartanak elsősorban felső tagozatos tanulók számára október 10-én, hétfőn 15 órakor. A beszélgetés moderátora Viczenik Anna hitoktató és történelem-magyar szakos tanárnő lesz, meghívott vendége a Máltai Szeretetszolgálat egyik munkatársa.

A Vitéz János Katolikus Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskolában (Esztergom, Helischer utca 5.) október 2-án a gazdag termésért mondanak áldást. Az iskolában nagy hangsúlyt fektetnek a német nemzetiségi hagyományok ápolására, idén az alsó tagozatosoké a főszerep az „Erntedank” ünnepkör felelevenítésében. Az első évfolyamon a gyerekek őszi terményeket gyűjtenek, illetve az iskola udvarán tavasszal vetett, ültetett terményeket takarítják be. A másodikosok és harmadikosok az őszi terményekből mandalát készítenek, míg a negyedik évfolyamon a diákok oltárt állítanak, dalokat és imákat gyűjtenek.
Az iskola a Márton-napi mulatságot november 11-én, pénteken rendezi meg. 16.30-kor köszöntő lesz az iskola bejáratánál: az első osztályosok Márton-napi dalcsokrot adnak elő, majd kihirdetik a lapionkészítő verseny eredményét. A lampionos felvonulás 17 órakor indul „libasorban” az iskolától a Széchenyi térre és vissza. Kb. 17.30-kor Márton-napi tűzgyújtás lesz az iskola udvarán. A résztvevőket forró tea, libazsíros kenyér és hangulatos zene várja. A Márton-napi előkészületek október 3-ával kezdődnek, mivel a lámpáskészítő versenyt ekkor hirdetik meg.

A Salkaházi Sára Katolikus Iskolában (1156 Budapest, Pattogós utca 6.) október 12-én családi napot rendeznek az iskolában, melyen az intézmény szakács tanulói az „Így főzünk mi” program keretében a szülőket is megvendégelik, valamint szakácsversenyen is összemérik szakmai tudásukat.
Október 26-án őszi kézműves foglalkozás keretében termények felhasználásával bábokat készítenek, illetve az állatkerti élményeket dolgozzák fel a tanulók.

* * *

Győri Egyházmegye

Október 1. és november 19. között Kapuváron rendezik meg a Közösségépítés a szeretet jegyében Szent Márton nyomán című rendezvénysorozatot:
– Október 3. és 17. között rajzpályázatot hirdetnek a Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskolában (Kapuvár, Fő tér 27.) Jót cselekedtem címmel 1–8. osztályos tanulók részére. Az eredményhirdetést október 24-én, hétfőn tartják a kapuvári Szent Anna-templomban, ahol egyúttal kiállítás nyílik a pályázatra beérkezett alkotásokból.
– Október 14-én, pénteken kirándulást szerveznek Szombathelyre Szent Márton útján mottóval alsó tagozatos gyerekek és szüleik részére.
– Október 18. és november 7. között kézműves-foglalkozásokon az óvodások elkészítik a kis lámpásukat, valamint gyurmából alkotásokat készítenek Szent Márton életéről. A gyermekmunkákból kiállítás nyílik november 7-én a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Óvodában (Fő tér 26.).
– Október 15. és 25. között a Páli Szent Vince-iskolában (Kapuvár, Fő tér 27.) a diákok (3–8. évf.) fogalmazásokat, esszéket írnak a jó cselekedetekről. A beadott pályaművek értékelése és az eredményhirdetésre október 27-én, csütörtökön kerül sor.
– Október 29. és november 19. között a Márton-napi felvonuláshoz és rendezvénysorozathoz kapcsolódó programokat szerveznek a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskolában: a köpeny megosztása jelenetének eljátszásához a ruhák elkészítése, a felvonulás utáni szerény agapé megszervezése, az intézmény szülői közössége, dolgozói és a város lakói felé véradás szervezése a Vöröskereszttel együttműködve, katolikus szülői bál szervezése.

Október 22-én, szombaton 18 órától a győri Klastrom Klubban (Zechmeister utca 1.) vetítik A jó pásztor – Tours-i Szent Márton élete című filmet. A magyar dokumentumfilm (52 perc, 2015) a szent születésének 1700. évfordulója alkalmából készült. A kereszténység egyik legismertebb, és talán legnépszerűbb szentjének, Tours-i Szent Mártonnak életét kíséri végig, születésétől megtérésén, majd évtizedekig tartó térítő munkáján át haláláig. Rajta keresztül ismerhetjük meg a kort, a Krisztus utáni 4. századot, illetve a keresztény hit és gondolkodás terjedését, világvallássá emelkedésének folyamatát.

Október 28. és november 19. között felavatják, majd eljuttatják a Győri Egyházmegye oktatási intézményeibe a Szent Márton-vándorszobrot.

* * *

Hajdúdorogi Egyházmegye

Október 28-án, pénteken Hajdúdorogon a Szent Bazil Oktatási Központ középiskolájában (Hajdúdorog, Ady Endre utca 23–27.) rendezik meg a HaGIT - Hajdúdorogi Görögkatolikus Ifjúsági Találkozót. A hagyományokhoz híven ebben az évben is folytatják a HAGIT ötpróbát a 7-8. osztályos fiúk és lányok számára. Ezenkívül különböző tantárgyakból rendeznek tanulmányi versenyeket október 31-én, hétfőn rajz és hittan tárgyakból, melyek témája: Szent Márton.

Október 17. és 19. között Szolnokon a Szent Tamás Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola Óvodai Intézményegységében (Temető utca 13.) a „Szent Márton követői napjainkban” program keretében kézműves foglalkozásokat tartanak. Október 20-án és 21-én bábelőadásokat mutatnak be Szent Márton találkozása a koldussal, valamint Szent Márton püspökké választása címmel.

* * *

Kaposvári Egyházmegye

Október 16-án, vasárnap 10 órakor a kaposvári Szent Margit-templomban (Petőfi utca 64.) koncerttel egybekötött szentmisét tartanak. Közreműködnek: Gál Laura klasszikus énekművész, Csányi Valéria (orgona), Ekkert Miklós (trombita), Klara Akiko Nakazowa (hegedű), Szűk Csaba (hegedű).

Október 23-án, vasárnap 10 órakor a kaposvári Szent Margit-templomban (Petőfi utca 64.) ünnepi szentmisét mutatnak be és megemlékezést tartanak a hősökről. Közreműködnek: Hunyadkürti György Jászai Mari-díjas színművész (Csiky Gergely Színház), továbbá huszárok és a lovagrendek képviselői.

Október 30-án, vasárnap a kaposvári Szent Margit-templomban (Petőfi utca 64.) kiállítás nyílik Gáspár András festőművész alkotásaiból.

* * *

Miskolci Egyházmegye

Az edelényi Szent Miklós Görög Katolikus Iskola és Óvoda programjai:
október 10-én 8.15-től és 9.20-tól Akatisztosz az Istenszülő tiszteletére. A szertartást Kiss László püspöki titkár vezeti, majd elmélkedést tart Mária a bizánci kultúrában címmel.
október 11-én 15 órakor nyitják meg Seres Tamás ikonfestő kiállítását. A kiállítás két hétig tekinthető meg az iskola aulájában.
október 12-én 10 órakor Márton Áron püspök élete és tanúságtétele címmel Kovács Lajos atya és Tóthné Gál Judit igazgatóhelyettes tartanak előadást.
október 13-án 8.30-kor Janka Gábor atya tart előadást az ikonok világáról az edelényi görögkatolikus templomban; 14.30-kor szimultánrajz foglalkozás kezdődik, melynek témája: Szent Márton ikonja

Október 25-én, kedden nyitják meg a Miskolci Görögkatolikus Általános Iskolában Szent Márton követése az irgalmasság útján címmel meghirdetett regionális rajzpályázat alkotásaiból készült kiállítást. A megnyitót Márton-napi vetélkedő és táncház követi.

Október végén termésáldás ünnepet ülnek Miskolcon, a Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda és Bölcsődében, valamint Kazincbarcikán, az Angyalkert Görögkatolikus Óvoda és Bölcsődében.

A Magyar Katolikus Kulturális Hetek programsorozat keretében múzeumpedagógiai órát tartanak a Magyar Nyelv Múzeumában Széphalomban, továbbá az Örömhírvétel Görögkatolikus Óvodában Sárospatakon.

* * *

Nyíregyházi Egyházmegye

A balkányi Szent Jácint Görögkatolikus Óvoda programjai:
Október 15-én az óvoda pedagógusai és óvodásai Belényesszentmártonra, Váradszentmártonra (Peceszentmártonra) és Kakszentmártonra utaznak, ahol riportot készítenek a települések papjaival és lakóival néhány Márton-napi hagyományról, ételekről.
Október 17-én a Szegedi Mini Színház 9 órakor meseelőadást tart.
Október 18-án és 19-én kézműves-foglalkozást tartanak, ahol különböző technikákkal készülnek a Márton-naphoz kötődő alkotások: tökfaragás, csuhéfigurák készítése.
Október 20-án, csütörtökön libás-tökös ételek készülnek (kemencében sütés), előtte néptánctanítás lesz és Szent Mártonhoz fűződő énekeket éneklése.
Október 21-én a Szivárvány csoport gyerekei Márton-napi színdarabot mutatnak be.
Október 26-án interjút készítenek Kocsis Fülöp érsek-metropolitával.
– Szintén október 26-án Kapcsolódj be egy napomba! címmel beszélgetést tartanak idősekkel, az anyaotthonban pedig barkácsolás és meseolvasás várja a bentlakó gyerekeket.
Október folyamán: a hittanórák keretében megismertetik a gyerekeket Szent Márton életével, munkásságával, Szent Márton-liturgián vesznek részt a gyerekek szüleikkel; egész hónapban folyamatos ruhagyűjtést szerveznek a rászoruló családok részére; a hajdúdorogi Szent Bazil-iskola növendékei selyemfestés technikával elkészítik Szent Márton életét, a képsorozat darabjait kiállítják; az óvodások által elkészült munkákból szintén kiállítást szerveznek; riport készül Szocska A. Ábel apostoli kormányzóval.

* * *

Pannonhalmi Főapátság

Október 27-én és 28-án délután 14 és 17 óra között Szent Márton követői címmel római játszóházat rendeznek Pannonhalmán. Milyenek Szent Márton utódai? Sokszínűek. A sokszínűségből a Mártonra is jellemző tevékenységeket, vonásokat keresnek.

A résztvevők a két délutáni eseményen forgószínpadszerűen vesznek részt, az állomások: közösségben vannak – Szent Márton életéből történeteket olvasnak fel; szőnek-fonnak – római leletek alapján rekonstruált sprang, kártyaszövéssel szütyőkészítésre kerül sor; osztanak és megosztanak – továbbadnak; gyógyítanak – apró orvosságos üvegekbe gyógynövényeket tesznek; játszanak – római korból való, leletek alapján rekonstruált társasjátékokkal játszanak; imádkoznak – imakönyvet, imakártyát készítenek, a Pannonhalmi Evangelistarium Márton-ábrázolását kifestik, Mártonhoz szóló könyörgést, imát másolnak; csend – a csend megtapasztalása a zene által, római kori hangszerek megszólaltatásával; összhangban a teremtett világgal – az ide kapcsolódó legendákat mesélik el; tanulnak és fejlődnek – Márton földi és liturgikus életéhez kapcsolódó feladatsort kell kitölteni.

* * *

Pécsi Egyházmegye

Október 4-én, kedden 18 órakor a Magtár Látogatóközpontban (7621 Pécs, Dóm tér 6.) Robert Bresson Vétlen Baltazár című filmjét vetítik, majd a vetítés után közös beszélgetésre hívják a nézőket. A beszélgetést Kling László képzőművész, a PTE Filmtudományi és Vizuális Tanulmányok Tanszékének tanára és Gáti Ágnes pszichiáter, pszichoterapeuta vezetik, akik egyúttal segítenek megfogalmazni a film tanulságait, kiemelni művészi értékeit. A programon való részvétel ingyenes.

Október 19-én, szerdán 18 órakor a Magtár Látogatóközpontban (7621 Pécs, Dóm tér 6.) Vallás és kultúra címmel szabadegyetemi előadást tartanak, előadók: Udvardy György megyéspüspök, Tóth Anna vallástörténész (Pécsi Tudományegyetem), Görföl Tibor teológus (Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola).

Október 22-én, szombaton 17 órakor a Dóm Kőtárban (7621 Káptalan utca 8.) Ókeresztény himnuszok kortárs zenei előadásban címmel a Sator Quartet koncertje lesz Bognár Szilviával és Lovasi Andrással. Az előadás során részletek hangoznak el a Szent Márton élete című ókeresztény életrajzból.

Október 28-án, pénteken 17 órakor a Dóm-kőtárban a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont és a Pécsi Egyházmegye könyvbemutatót tart „Új könyvtár virul itt, tele rendbe rakott tudománnyal. Fontos, hogy mindent nyitva találsz odabent.” – Tudomány és kutatás a 240 éves Klimo Könyvtárban címmel. A tanulmánykötet a 2014 októberében tartott jubileumi konferencia előadásainak szerkesztett változatát tartalmazza. A témakörök a könyvtártörténet, az oktatás- és művelődéstörténet, a jog- és hadtörténet, irodalom- és történettudomány, valamint a hajdani püspöki könyvtárhoz köthető neves pécsi személyekhez kapcsolódó kutatásokat ölelik fel. A vendégeket köszöntik: Fischerné Dárdai Ágnes főigazgató és Udvardy György megyéspüspök. A kötetet bemutatja Schmelczer-Pohánka Éva.

* * *

Székesfehérvári Egyházmegye

Október 28-án, pénteken Székesfehérváron Szent Márton üzenete tegnap és ma címmel rendeznek egész napos programot. 15 órakor Szent Márton megosztja köpenyét címmel performance lesz az Országalmánál (Székesfehérvár, Városház tér), majd 15 és 18 óra között bemutatkoznak a Székesfehérvári Egyházmegye szociális intézményei. 15.30-kor Szent Márton ma című gyermekrajz-pályázat díjkiosztójára kerül sor a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Ugyanott 16 óra és 17.30 között előadásokat hallhatnak katonaszentekről és a segítő szeretet szentjeiről. 18 órától szentmise és koncert lesz a Szent Imre-templomban (közismert nevén barátok templomában). A nap folyamán a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum A szentek titka című kiállítása ingyenesen látogatható.

* * *

Szombathelyi Egyházmegye

Október 4-én, kedden 16.30 órakor lesz a Magyar Katolikus Kulturális Hetek rendezvénysorozat megnyitója. A vendégeket köszönti: Simon Katalin gyűjteményvezető, az MKKH szervezője; a rendezvénysorozatot és a kiállítást megnyitja: Császár István szombathelyi egyházmegyei kormányzó.

Egy remekmű születése. A szombathelyi Szent Márton-kút szoborkompozíció keletkezéstörténete címmel időszaki kiállítás nyílik Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából. A kiállítást méltatja: Balogh Péter építész, a Rumi Rajki Műpártoló Kör elnöke. A tárlatot az érdeklődők figyelmébe ajánlja: Tóth Csaba festőművész, a kiállítás kurátora.

A kiállítás a 2016-os Szent Márton-emlékév rendezvénye. A tárlat 2017. március 31-ig tekinthető meg. Helyszín: Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár (9700 Szombathely, Szily János utca 1.)

Október 5-én, szerdán Szent Márton követői napjainkban címmel pályázatokat hirdet a jánosházi Szent Imre Általános Iskola – képzőművészet, írás és jó cselekedet témakörökben az intézmény 1–8. évfolyamos tanulói számára.

Október 10-én, hétfőn 18 órakor Szombathelyen a Katolikus Egyetemi Lelkészség – Savaria Egyetemi Központ „C” épület nagyelőadójában (9700 Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4.) A gazdaság öl? A pénz és az örök élet kapcsolata címmel tartanak előadást Baritz Sarolta Laura domonkos szerzetes és adjunktus (Budapesti Corvinus Egyetem, Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola, Nemzeti Közszolgálati Egyetem) és Dabóczi Gergely közgazdász és hittan-etika tanár (KETEG Alapítvány).

Október 12-én, szerdán 18 órakor Szombathelyen a Martineum Felnőttképző Akadémián (9700 Szombathely, Karmelita utca 1.) Igehirdetés a festészetben címmel Prokop Péter pap-festőművész eddig nem látott képeiből nyílik kiállítás. Köszöntőt mond: Maurer Péter igazgató. A kiállítást megnyitja: Prokopp Mária művészettörténész. A kiállítás megtekinthető 2016. december 20-ig.

Október 13-án, csütörtökön 15 órakor a sárvári Szent László Katolikus Általános Iskola Abai termében (9600 Sárvár, Dózsa György utca 28.) rajzversenyt rendeznek Szent Márton példája címmel és interaktív órát tartanak alsós tanulóknak és szüleiknek Szent Márton élete címmel. Előadó: Lakatos Ágnes Zsuzsanna.

Október 14-én, pénteken 18 órakor a celldömölki Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár – Móritz Sándor Galériában (9500 Celldömölk, Dr. Géfin Lajos tér 1.) emlékkiállítás lesz Kresznerics Ferenc születésének 250. évfordulója alkalmából. A kiállítást megnyitja: Koltai Jenő esperes, plébános, Kresznerics Ferenc alsósági utódja. A kiállítás megtekinthető 2016. október 28-ig.

Október 15-én, szombaton 10 órakor a celldömölki Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár – Art Moziban (9500 Celldömölk, Dr. Géfin Lajos tér 1.) „Hazánk’ Tudósai! útat törtem, kövessetek” címmel emlékülést tartanak Kresznerics Ferenc születésének 250. évfordulója alkalmából. Előadók: Csörsz Rumen István irodalomtörténész, az MTA BTK Irodalomtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa (Budapest); Ittzés Nóra nyelvész, az MTA Nyelvtudományi Intézete Szótári Osztályának vezetője (Budapest); Koltai Jenő esperes, plébános (Celldömölk); Lőcsei Péter irodalomtörténész (Szombathely). Levezető elnök: Németh S. Katalin irodalomtörténész-könyvtáros, az irodalomtudomány kandidátusa (Celldömölk – Budapest).

Október 16-án, vasárnap 19 órakor Bartl Erzsébet ad orgonakoncertet a szombathelyi Szent Márton-templomban (Szent Márton utca 40.).

Október 18-án, kedden 17 órakor a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár dísztermében (9700 Szombathely, Szily János utca 2.) Szent Márton örökösei. A katolikus egyház karitatív szolgálata a Szombathelyi Egyházmegyében címmel kiállítás nyílik és kerekasztal-beszélgetésre kerül sor szaléziak, ferencesek, annunciáták és szociális testvérek részvételével. A kiállítást megnyitja: Császár István szombathelyi egyházmegyei kormányzó. A tárlatot bemutatja és a beszélgetést vezeti: Rétfalvi Balázs, levéltárvezető.

Október 20-án, csütörtökön 18 órakor a szombathelyi Brenner János Kollégiumban (9700 Szombathely, Szily János utca 1.) Szent Márton életéről szóló műveltségi vetélkedőt rendeznek. Résztvevők: a Brenner János Kollégium nevelőtestülete és diákjai.

Október 26-án, szerdán 10 órakor a szombathelyi püspöki palota kertjében (9700 Szombathely, Berzsenyi Dániel tér 3.) a szombathelyi püspökség és a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum közös rendezvénye keretében elültetik a Szent Márton-körtefát. Közreműködők: Csapláros Andrea múzeumigazgató, Balogh Lajos botanikus, osztályvezető. A Szent Márton-körtefát megáldja Császár István szombathelyi egyházmegyei kormányzó.

Október 27-én, csütörtökön 10 órakor a répcelaki Móra Ferenc Általános Iskolában (9653 Répcelak József Attila utca 32.) „Ti vagytok a világ világossága” mottóval lampionkészítés lesz Szent Márton jótetteinek felidézésével. Foglalkozásvezetők: Aigner Géza plébános, Horváth Péter hitoktató.

Október 29-én, szombaton 18 órakor a csehimindszenti templomban (9834 Csehimindszent, Fő utca 42.) engesztelő imaestet tartanak hazánkért, népünkért és Mindszenty József bíboros boldoggá avatásáért. A szentmisén Déri Péter esperes, plébános mondja a homíliát, amelyben Szent Márton püspök lelkiségének, szellemiségének továbbélését mutatja be Mindszenty József életében.

* * *

Veszprémi Főegyházmegye

Október 22-én, szombaton 11 órakor kiállítás nyílik a veszprémi Szent Mihály-bazilikában Bódi Mária Magdolnáról Bódi Magdi, ahogy én látom címmel.

Október 29-én, szombaton a Szaléziánumban családi délutánt tartanak.


Forrás: MKPK Sajtószolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria