Magyar orgonaművész koncertje is hallható a szentföldi ferences kusztódia új CD-jén

Kultúra – 2019. január 8., kedd | 9:48

Különleges zenei összeállítás jelent meg a közelmúltban Milánóban, melyben egy magyar orgonaművész előadása is szerepel. Az előadóval, Kovács Róbert orgonaművésszel a Vatikáni Rádió magyar nyelvű adásának munkatársa beszélgetett.

A zenei CD Terra Sancta Orgonafesztivál – Zene a közel-keleti és levantei templomokból címmel jelent meg a milánói Terra Sancta Kiadónál. A 70 perces válogatást az évente megrendezett Terra Sancta Orgonafesztiválon elhangzott koncertek anyagaiból állították össze. Az elmúlt négy év koncertjein közreműködő előadóművészek között találunk egy magyar nevet is: Kovács Róbert orgonaművész-egyházzenészét.

A fesztivál célja, hogy a közel-keleti országokban rendezett orgonakoncertek alkalmat adjanak a találkozásra a keresztény, zsidó és muszlim zenekedvelők között. A koncerteket a szentföldi ferences kusztódia rendezi Izraelben, Palesztinában, Szíriában, Jordániában, Libanonban, Rodoszon és Cipruson.

Kovács Róbert 2017 októberében a fesztivál keretében négy koncertet adott a Szentföld szent helyein található templomokban: Tel-Avivban, Názáretben, Betlehemben és Jeruzsálemben. A szentföldi kusztódia fesztiválját a részt vevő országok nagykövetségei és konzulátusai is támogatják.

A Vatikáni Rádiónak adott interjújában a magyar orgonaművész elmondta: nagy élmény és kitüntetés volt számára, hogy a Szentföldön játszhatott. Ezen a földön minden egyes lépés különleges belső élménnyel társul. Az ott élő keresztényeknek mindig nagy örömöt jelent egy orgonakoncert, mert a zene és ezek az alkalmak békét hoznak a mindennapokba. A művészi kihívás ezeken a hangversenyeken számára abban állt, hogy négy különböző koncertet kellett adnia, négy eltérő orgonán. Olyan darabokat is előadott, amelyekre máshol ritkán van alkalma.

A Terra Sancta Orgonafesztivál sajátossága, hogy ezen a háborúktól nem kímélt területen sor kerülhet koncertekre, valamint egy osztrák cégnek köszönhetően nagyon jó minőségű orgonákon játszhatnak a zenészek.

Kovács Róbert Peskó Györgynél kezdte meg zenei tanulmányait, majd a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, később a bécsi Zeneakadémián tanult tanára, Virág Endre tanácsára. Az orgona mellett az egyházzenei tanszakot is elvégezte. Különböző versenyeken nyert díjakat, majd templomi orgonistaként dolgozott Ausztriában. 2009 óta többek között a Bécsi Filharmonikusok orgonistájaként és a Bécsi Szimfonikusoknál is szerepel.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria