Márfi Gyula tartott előadást és könyvbemutatót Körmenden

Kultúra – 2023. november 1., szerda | 17:00

Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek tartott előadást a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) körmendi csoportja szervezésében szép számú érdeklődő jelenlétében október 24-én a körmendi Batthyány Örökségközpontban.

Az előadás elején Márfi Gyula az Istenkeresés útjain című könyvét mutatta be néhány mondatban. Az immár harmadik kiadásban megjelent könyv főleg alapvető hittani és erkölcstani kérdéseket vesézi ki. Beszámol az Isten természetes megismeréséről, a Szentháromság titkáról, a pokolról, a purgatóriumról és a mennyországról, érinti az ősbűn, áteredő bűn és megváltás, valamint a tízparancsolat témakörét. A kötetben olvashatunk az evangéliumok hitelességéről, a teljesség felé vezető útról, illetve az ultraliberális gondolkodás veszélyeiről. A könyv számos eredeti gondolatot tartalmaz, minden ember számára könnyen érthető, célja, hogy minél több embert megérintsen.

A nyugalmazott érsek ezt követően történelmi áttekintéssel Európa jövőjéről szólt. A jelenlegi Európa szakítani akar keresztény múltjával, ami azonban nem a jövőbe vezet, hanem a múltba visz vissza, a Római Birodalom dekadens korszakába, illetve az ábrahámi idők – Kr. e. 1800 évvel – Szodoma és Gomorra korszakába. A történelem áttekintésekor az is szóba került, hogyan született meg a múlt században a nemzeti szocializmus, a fajimádat és fajgyűlölet. Márfi Gyula úgy látja, jelenleg a kozmopolita globalizmust akarják létrehozni, hogy semmilyen különbség. Elképzelésük szerint egy hatalmas kolhozzá kell átalakítani az egész világot, amelyet természetesen egy nagytőkésekből álló világkormány kormányoz majd. Akkor az egységet érik el az egyformaságban. A mi tervünk az, hogy egység legyen a sokszínűségben, azaz minden nemzet őrizze meg a maga identitását – mondta ezzel kapcsolatban a nyugalmazott érsek.

A migráció mögött nem okok vannak, hanem célok – állítja Márfi Gyula. – A cél, hogy a kereszténységet eltűntessék Európából. Hívják be a muszlimokat csak azért, hogy a kereszténységet megszüntessék. A muszlimok egyes csoportjainak célja, hogy Európából egy iszlám kalifátust hozzanak létre. Hogy a keleti keresztények – elsősorban Oroszország – iszlamizálódnak-e, arra az érsek válasza az volt, hogy ott nincs ilyen folyamat. Kazahsztán és Üzbegisztán már egyébként is külön államot képeznek, ezek muszlim többségű országok, magában Oroszországban nincs iszlamizálódás.

Márfi Gyula arra hívott, „imádkozhatunk azért, hogy mindazok a megengedhetetlen folyamatok, melyekről a mai előadásban hallhattunk, ne terjedjenek tovább, hanem forduljanak meg”. Ismételten hangsúlyozta, hogy nagyon komolyan kell vennünk az imádságot, továbbá a böjti gyakorlatokat, melyekkel befolyással lehetünk korunk kedvező alakulására.

Szöveg és fotó: Szigeti Lajosné

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria