Megjelent a Vigilia januári száma

Kultúra – 2024. január 6., szombat | 14:00

A Vigilia ez évi első számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A folyóirat januári számának élén Kocsis Fülöp Szinódusi tapasztalatok című írása olvasható, amelyben a 2023. október 4. és 29. között Rómában tartott szinódusról számol be.

A Létkérdések az irodalomban című összeállításban Györffy Miklós Közelítés Martin Walserhez, Mekis D. János „Szeressetek, és ne legyetek hülyék”. Patetikus és ironikus vallásképzetek és Isten-alakzatok Esterházy Péter műveiben és Görföl Balázs Szakadatlan teremtés. Lator László metafizikus költészetéről című tanulmánya szerepel.

A szépirodalmi részben Vonnák Diána bevezetőjével és fordításában Olekszandr Averbukh ukrán–zsidó költő versei, Zsille Gábor fordításában Czesław Miłosz A filozófus című írása és a szintén lengyel Krzysztof Karasek és Ewa Lipska költeményei, majd Grecsó Krisztián, Oláh András és Lanczkor Gábor versei, valamint a francia Sylvie Germain A csend visszhangjai című esszéje olvasható.

A Vigilia beszélgetése rovatba Görföl Tibor az amerikai irodalomtudós Nick Ripatrazone-nal, Ayhan Gökhan pedig Lanczkor Gáborral készített interjút. A Kortárs vers kortárs szemmel rovatban Deczki Sarolta elemzi Kántor Péter Megtanulni élni című versét.

A Mai meditációk rovat Timothy Radcliffe OP A tekintély című előadását, a Szép/Művészet Kárpáti György Kortárs csömörfilmek és társadalmak című írását közli.

A Kritika rovatban M. Nagy Miklós Margaret Atwood Égető kérdések című könyvét, Vas Viktória Olga Tokarczuk Jakub könyvei című regényét mutatja be. A Szemle rovatban Horváth Pál Középkori keresztény gondolkodók lexikona, Gergely Ágnes Zsoltár női hangra és a Petri György különbözése. Tasi József beszélget Petri Györggyel című kiadványokról találunk recenziókat.

A Vigilia honlapján részletek olvashatók a legújabb szám néhány írásából.

Vigilia Szerkesztőség / Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria