Megjelent a Vigilia júniusi száma

Kultúra – 2023. június 7., szerda | 12:10

A Vigilia ez évi hatodik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

„Noha a nemzetközi közösség számos egyezményt fogadott el, hogy véget vessen a rabszolgaság minden formájának, és számos stratégiát határozott meg, amellyel küzd ez ellen a jelenség ellen, még ma is emberek millióit, gyermekeket, minden korosztályhoz tartozó férfiakat és nőket fosztanak meg szabadságuktól és kényszerítenek arra, hogy a rabszolgákéhoz hasonló körülmények között éljenek” – olvasható a szám élén Ferenc pápa Már nem rabszolgák, hanem testvérek vagytok címmel a béke 48. világnapjára küldött üzenetének részletében.

A rabszolgaság napjainkban című tematikus összeállításban Magyarics Tamás Élő történelem az USA-ban: a rabszolgaság-vita, Christopher J. Kellerman SJ A rabszolgaság és a katolikus egyház, Légrádi Gabriella SCSC Rabszolgaság napjainkban és Windt Szandra Láthatatlan emberek – a magyarországi emberkereskedelemről című tanulmánya szerepel. A témához kapcsolódik a Szép/Írás rovatban Györke Ágnes Láthatatlan életek. Modern rabszolgaság a kortárs posztkoloniális irodalomban és Juhász Tamás Globalitás, kizsákmányolás és konzumerizmus Monica Ali A konyhában című regényében, valamint a Napjainkban De Coll Ágnes A szexuális kizsákmányolás áldozatainak kiútteremtése – magyar vonatkozások és Szécsi Judit Szenvedélybetegséggel küzdők segítése című írása.

Az Esszék rovat Romano Guardini Az Istenanya képe a rothenfelsi vár kápolnájában és a Rembrandt nevető időskori képe című írásait közli, Görföl Tibor bevezetőjével és fordításában. A folyóirat szépirodalmi részében Markó Béla, Horváth Florencia, Tomaji Attila, Győri László és Jász Attila versei mellett Jászberényi Sándor és Laurinyecz Imre novellái olvashatók.

A Kortárs vers kortárs szemmel rovatban Mátyus Norbert elemzi Jász Attila Mozdulatlan című versét, a Kritika rovatban pedig Várkonyi Borbála ír Földényi F. László Múzeumi séták című könyvéről.

A Szemle rovatban Somorjai Ádám Pannonia három missziója, Szöllősi Mátyás Szabad. Válogatott és új versek és a Klima Gyula szerkesztette Regnum Marianum című kiadványról találunk ismertetőket.

A Vigilia honlapján részletek olvashatók a legújabb szám néhány írásából.

Vigilia Szerkesztőség/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria