Miniszteri díjat kapott Gál Tibor, az egri katolikus egyetem könyvtárának főigazgató-helyettese

Kultúra – 2023. augusztus 24., csütörtök | 10:38

Gál Tibor, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Tittel Pál Könyvtárának főigazgató-helyettese Szinnyei József-díjat vehetett át augusztus 20. alkalmából a Pesti Vigadóban. A kultúráért és innovációért felelős miniszter által alapított elismerés évente két, a könyvtártudomány területén hosszabb időn át kiemelkedő, magas színvonalú szakmai tevékenységet végző szakembernek adományozható.

Vitályos Eszter miniszterhelyettes köszöntőjében kiemelte, hogy a kitüntetettek tettei egy-egy közösség számára nagy jelentőséggel bírnak. Akár életeket és sorsokat fordíthatnak a helyes irányba, és őrzik, művelik, tanítják a magyar kultúrát.

Gál Tibor 36 éve dolgozik az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és jogelőd intézményei szolgálatában. A könyvtár és az egyetem több mint három évtizedes múltra visszatekintő fejlődésének minden állomásánál jelen volt. Szakmai elhivatottsága, a fenntartó és a felsőoktatási intézmény iránti elkötelezettsége, kitartása példaértékű.

Az egyetemi könyvtár fennállása során számos kihívásnak tett eleget, rugalmasan alkalmazkodott a változó felsőoktatási környezethez. A főigazgató-helyettes munkája során kiemelt szerepet kap a gyűjteményharmonizáció, a fenntartó oktatási-kutatási céljaihoz illeszkedő állományfejlesztés, a költséghatékony modernizáció a szolgáltatásmenedzsmentben. Kitüntetett figyelemmel koordinálja az intézmény- és líceumtörténeti gyűjtemény gyarapítását, amely az egyetem múltjának és jelenének méltó tükre.

2007 óta az Egri Hittudományi Főiskola könyvtárát is gondozza, munkája révén kiváló kapcsolatot alakított ki az Egri Főegyházmegye minden szervezeti egységével, kiemelten a Főegyházmegyei Könyvtárral. Oktatás- és kutatástámogatási tevékenysége a hazai egyetemek, szakkönyvtárak és szakmai szervezetek körében is elismert, többen közülük támogatták a felterjesztést.

Gál Tibor szakmai tudásán és értékein túlmenően kiváló kutató és előadó, publikációk és nagyszerű művelődéstörténeti előadások szerzője, magával ragadó stílusú előadója. A Líceum épületének, valamint építészeti és képzőművészeti kincseinek szakavatott ismerője. Otthonosan mozog orvostörténeti témában; magas fokú angol nyelv- és kultúraismeretéről tanúskodik Shakespeare Szentivánéji álom című művének 2019 decemberében közzétett fordítása.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria