Nagyböjti elmélkedésre – Megjelent Anselm Grün OSB Máté evangéliumáról írt kötete

Kultúra – 2023. február 22., szerda | 9:25

Kezdődik a nagyböjt, az elcsendesedés és az imádság, az Istenre és az önmagunkra figyelés kiemelt időszaka. Anselm Grün, a népszerű bencés szerző néhány évvel ezelőtt arra vállalkozott, hogy megírja az evangéliumok nagykönyvét. Ebben a csak rá jellemző, egyszerre tudományos és közérthető formában elemzi végig a négy evangéliumot. Most az első, Máté evangéliumáról írt könyve jelent meg magyarul.

A Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatának részeként megjelent, Máté evangéliumához írt kommentár címe Jézus, az üdvösség tanítója. A kötet nemcsak a most induló nagyböjti elmélyülésünket segítheti, hanem a szentmisén való még teljesebb jelenlétünket, hiszen a most aktuális liturgikus A évben az Egyház Máté evengéliumát olvassa. A kötetet Németh Attila fordította.

A szerző a négy evangéliumhoz írt bevezetőjében így fogalmaz: „Minden alkalommal újra elolvasom az evangéliumot, ha valamely szövegét értelmeznem kell, vagy prédikációra készülök. Sok-sok energiát fektettem az evangéliumok értelmezésébe, számos biblikus kommentárt olvastam át ahhoz, hogy a teológia tudományának aktuális szintjén legyek e könyv megírásakor.

Mindazonáltal olyan nyelvén szeretnék itt szólni, amelyet megért a mai ember.

Újra meg újra a következő kérdést tettem fel tehát magamnak: Miként írhatom le oly módon az evangélium elbeszéléseit és az azokkal kapcsolatos tudományos, egzegetikai észrevételeket, hogy az megérintse a mai embert? Magam is sokat tanultam ebből az izgalmas folyamatból.”

Anselm Grün többek között ezekkel a szavakkal vezeti be az olvasót Máté evangéliumának titkaiba: „Máté evangéliumáról úgy szokták jellemezni, hogy ez az egyházias evangélium. A korai kereszténység ezt kedvelte leginkább, az istentiszteleteken leggyakrabban ezt olvasták fel, és ezt értelmezték.

Az őskeresztény Egyházban világos volt, hogy Máté számára az Egyház, illetve a konkrét helyi keresztény közösség az a hely, ahol folytatódik Jézus működése.

Ezért az Egyház csak akkor válhat a világ számára Krisztus tanújává, ha jól tud mesélni Jézusról, ha megérti Jézus tanítását és követi útmutatásait. Csak így lehet az Egyház annak helye, hogy Krisztus mint az Isten által Felmagasztalt ki tudja fejteni hatását e világon.”

Anselm Grün Jézus, az üdvösség tanítója – Máté evangéliuma című kötete megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 9–18 óráig) vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

(bb)

Fotó: Merényi Zita (archívum)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria