Nemzetközi filmfesztiválon díjazták A fegyházlelkész című magyar portréfilmet

Kultúra – 2019. július 7., vasárnap | 16:02

Bogdán Árpád, Varga Ágota és Schwechtje Mihály filmjeit is díjazta a zsűri Lengyelországban, a június 30-án véget ért lagówi nemzetközi filmfesztiválon – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel.

A nyugat-lengyelországi Lagówban 48. alkalommal megrendezett filmfesztiválon Bogdán Árpád legutóbbi alkotásáért elnyerte a legjobb játékfilmnek járó Arany Szőlőfürt díjat. A Genezis a bűn, a megtisztulás és az újjászületés drámája. A bibliai eredettörténet a társadalom legkülönbözőbb rétegeiből érkező emberek sorsán keresztül elevenedik meg.

A filmalap támogatásával készült Genezis világpremierje a 2018-as Berlinalén volt, azóta számos fesztivál tűzte műsorra – Spanyolországban, Németországban, Bulgáriában, Franciaországban, Olaszországban és legutóbb Sanghajban is díjazták a fesztiválzsűrik.

A lagówi nemzetközi filmfesztiválon Varga Ágota A fegyházlelkész című portréfilmje Ezüst Szőlőfürt díjat nyert a dokumentumfilmek versenyében. A Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával készült alkotás egy fáradhatatlan fegyházlelkész, Butsy Lajos portréja.

Varga Ágota Balázs Béla-díjas filmrendező alkotása egy saját útját járó, „pántokat feszegető” plébánosról szól, aki immár hét éve Fertőrákos község plébánosa és a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön katolikus fegyházlelkésze. A rendező nem csak a lelkipásztor plébánosi munkáját, hanem az intézetben végzett tevékenységét is magába foglaló alkotása egy egész életutat mutat meg, melyben szó esik isteni útmutatásról, szerencsétlen sorsokról, valamint emberi gyarlóságokról is. A stáb a börtönben három alkalommal, egyenként két-három napot forgatott. A szentmisén és hitoktatáson kívül felvettek egyéni beszélgetéseket, a zenei foglalkozások és a sakkszakkör munkáját is, amelyeket mind Butsy Lajos irányít és felügyel. Ez év elején a budapesti Aréna Plázában lévő Cinema Cityben megtartott díszbemutatón, majd az ezt követő napon is telt házas vetítésre került sor, melyek után közönségtalálkozó keretében kérdezhettek az alkotóktól és a közreműködőktől.

Schwechtje Mihály Aki bújt, aki nem című, szintén Mecenatúra-támogatással készült rövidfilmjéért, amely egy megrázó dráma a gyermekkereskedelemről egy szegény magyar faluban, Bronz Szőlőfürt díjat nyert Lagówban – olvasható a Magyar Nemzeti Filmalap közleményében.

Forrás: MTI

Fotó: Bv.gov.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria