Vigília címmel látható tárlat a győri Jézus Szíve-templomban

Kultúra – 2021. február 3., szerda | 11:17

A Vigília című tárlat február 17-ig látogatható a győr-gyárvárosi Jézus Szíve-templomban. Az adventben nyílt kiállítás Fülöp Péter fotográfus A Szépség teremtő kauzalitása című sorozatának újraértelmezése.

A fotóművész fia, Fülöp Miksa Máté fakeretszobrokat készített, melyek természetes organizmusok révén megmutatják, hogy teremtett világunk milyen mértékben van telítve energiákkal. A Szabados György emlékének ajánlott kiállításon ezekben a faalapokba helyezett kis kapszulákban láthatók a miniatűr képek. Ezek jelzik, hogy a világ működése mögötti ok valójában Isten, aki minden apró történésben jelen van. Győri Imre kanonok gondolata volt, hogy a falapok és a képek közötti feszültséget szavak magyarázzák, hiszen kérdés – a középkori Eckhart mester gondolatát alapul véve –, hogy miért takar ki bármit is egy kép a teremtésből.

Az organikus faszobrokat, a miniatűr képeket kísérő verseket Jakab Gábor magyartanár, a Hitvallás, a Győri Egyházmegye online magazinjának szerkesztője válogatta. Határ Győző, Kálnoky László, Képes Géza, Nagy Gáspár, Pilinszky János, Rába György, Rónay György, Tandori Dezső, Tűz Tamás, Vasadi Péter és Weöres Sándor egy-egy költeménye alkotói magányban született, de ég és föld, Teremtő és teremtmény kapcsolatába emelik a kiállítás első képén megjelenő látszat-embert. Őt kísérve a látogató eljuthat a tárlat végén a kiteljesedésre, a megérkezésre. Fényt, színt, értelmet kaphat a megváltás által, hiszen ez az egyetlen magyarázó ok, ez lehet önazonosságunk titka. A Vigília tárlat vállalt célja, hogy ne takarja ki a Teremtőt a világból a képekkel, faszobrokkal, versekkel, hanem az alkotásokon keresztül az ő fényébe emelje a látogatókat.

A kiállítás a szentmisék előtt és után látogatható február 17-ig. (A misék rendje: hétfő  8 óra, kedd 8 óra, szerda 18 óra, csütörtök 8 óra, péntek 18 óra, szombat 18 óra, vasárnap 7, 9 és 11 óra.)

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria