Zene-közelben – A Tolcsvay–Béres szerzőpáros a Magyar Katolikus Rádióban

Kultúra – 2022. december 20., kedd | 11:35

Az égig érő fa a címe a Tolcsvay–Béres szerzőpáros zenés táncjátékának. Az alkotópárossal Juhász Előd beszélgetett, az interjú december 25-én délután lesz hallható a Magyar Katolikus Rádióban.

„A legnagyobb művet, amit sikerült megírnom Béres Melindával együtt, tizenegy évvel ezelőtt, a máriaremetei templomkertben adtuk elő, ez volt Az égig érő fa. Számomra nagyon meghatározó” – mondja Tolcsvay Béla.

„Amikor létrejött a Tolcsvay Trió, a Balázs Gábor–Tolcsvay László–Tolcsvay Béla, tehát az alap trió, akkor mi akusztikus zenével próbálkoztunk. Nagybőgő, 12 soros gitár, akusztikus gitár, és a magyar népzene felé fordultunk. Akkoriban, amikor megnyertük a Ki mit tud?-ot, mindenki polbeatet játszott, akkor az volt a »divat«, mi pedig elhatárolódtunk, hogy mi csak népzenei alapokon nyugvó dalokkal meg virágénekekkel fogunk foglalkozni. Így is nyertük meg a Ki mit tud?-ot a Maradj mellettem című dallal.”

Hosszú évekkel később egyszer Tolcsvay ott járt a barátjánál, Béres Józsefnél, s kapott tőle egy mesekönyvet, amit lánya, Béres Melinda írt Semminden címmel. „Nos, aki ki mer egy ilyen szót hozni egy mesekönyv elejére, mondom, én amellé oda merek állni; és egyszer oda is álltam a Melinda elé, hogy hajlandó lennél-e egy öregúrnak segíteni? Elmondok mindent erről a történetről, Az égig érő fáról, és megírnád-e ennek a szövegét? Nagyon érdekelt, hogy egy harminc év körüli hölgy ezt hogyan fogja interpretálni. És akkor ő igent mondott. Több éven át tartott, ő akkor éppen Hollandiában tanult egyetemen, jöttek-mentek a kazetták, és megírtuk, összeállt. És akkor, amikor még nem volt meg a bemutató, jött a másik csoda. Nemcsák Károllyal tartottunk a máriaremetei templomban egy előadói estet, utána meghívtak egy házhoz, ahol ott volt egy olimpikon.

Csodálatos volt, több ezer ember jött, megörökítették videofelvételen. Nagyszerűen egyben kellett tartani a Téka Együttest, a Tolcsvay Triót, pluszban még táncoltak is. Én nem tudtam azt sem, hogy gyimesi csángó viseletben lesznek az emberek. Majdnem elájultam, amikor megláttam ezt az egészet, és megszólalt a dal, a „Legyen újra rend”, az utolsó részben. Amikor visszatér a legény az égig érő fa tetejéről, és megkapja a leányzót, aki ott várta talpig népviseletben, fantasztikus körülmények között – mindenki, az egészen kicsi gyerektől, a magam korú vénségig, mindenki egyszerre énekelte! Ez volt a finálé.

− Csak nem Schmitt Pál?

− Nem, hanem a felesége, Makrai Katalin. És ő kérdezte, hogy hol lesz a bemutatója Az égig érő fának? Mondtam, hogy fogalmam sincs. Azt mondja: »Hát legyen itt, a máriaremetei templomkertben.« És így lett.”

Béres Melindával és Tolcsvay Bélával a teljes beszélgetést december 25-én 17.04 perctől hallhatják a Magyar Katolikus Rádióban, Juhász Előd Zene-közelben című műsorában.

Forrás: Magyar Katolikus Rádió

Fotó: Wikipedia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria