60 éves a magyar bencések alapítása Kaliforniában

Megszentelt élet – 2016. november 15., kedd | 11:55

November 13-án ünnepi szentmisével nyitották meg a kaliforniai Szent István-monostor és iskola alapításának 60. évfordulójára szervezett emlékévet. Szerkesztőségünket Sárai- Szabó Kelemen OSB tájékoztatta.

1956. november 11-én, a Magyar Bencés Kongregáció védőszentje, Szent Márton püspök ünnepén mutatták be az első szentmisét a kaliforniai Portola Valleyben alapított, Szent István királyról elnevezett monostorban. A jubileum alkalmából emlékévet hirdettek, melyet november 13-án nyitottak meg.

A szentmise főcelebránsa és szónoka az egyesült államokbeli Manchester Szent Anzelm-apátságának perjele, Mathias Durette volt. Homíliájában Isten kifürkészhetetlen terveiről, a Gondviselés különös útjairól beszélt: ha nem lett volna kommunizmus Magyarországon, akkor Jávor Egon atyáék nem jöttek volna Kaliforniába, és nem lett volna tagja az általuk alapított közösségnek az az atya, aki később a Szent Anzelm-apátság apátja lett és akinek hatására Mathias Durette is a szerzetesi hivatást választotta.

A szentmise végén Sárai-Szabó Kelemen győri bencés perjel felolvasta Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát köszöntő levelét. A főapát szerint a monostor és az iskola hatvan évvel ezelőtti alapítása hőstett, lelki-szellemi és kulturális szolgálat volt és a mai napig az az amerikai és magyar katolikusok számára.

Az ünnepen nagy számban vettek részt a bencés kápolnába járó amerikai és magyar hívek, az iskola tanárai és diákjai. A liturgia végén a bencés atyák Szent Benedek-érméket áldottak meg és adtak emlékbe a jelenlévőknek, majd az ünneplés az iskola központi terén folytatódott fogadással, baráti beszélgetéssel.

* * *

1956 novemberében, amikor bemutatták az első szentmisét a magyar bencések által Kaliforniában alapított Szent István-monostorban, még csak Jávor Egon atya tartózkodott Portola Valleyben, de hamarosan megérkeztek társai: Baráth Benignusz, Brunner Emőd, Horváth Achilles, Hites Kristóf, Jáki Szaniszló és Hoffer Lipót. 1957-ben megindulhatott az iskolai oktatás is.

A hét alapító bencés atya San Franciscótól nem messze telepedett le, hogy magukra vállalják a növekvő katolikus lakosság fiataljainak oktatását, nevelését és a magyarok lelkigondozását végezhessék. Fáradozásaikat siker kísérte, iskolájuk mára a környék legjobb magániskolájává vált.

Az anyamonostorral való nehéz kapcsolattartás miatt a Szent István-monostor bencései a ’70-es években az amerikai Szent Anzelm-apátsághoz csatlakoztak, de továbbra is tartották a magyar kapcsolatokat. Évek óta rendszeresen fogadnak a pannonhalmi és a győri bencés iskolából diákokat, és az utóbbi években sok fiatal magyar bencés is megfordult náluk. A kaliforniai bencés közösségnek két magyar (Horváth Pius és Németh Maurus) és egy amerikai tagja (Martin Magger) van jelenleg.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria