A Jó Pásztor nyomában – Apátnői benedikálást ünnepeltek az érdi ciszterci nővérek

Megszentelt élet – 2022. május 9., hétfő | 19:55

A Ciszterci Nővérek Regina Mundi Monostorának örökfogadalmasai február 5-én Kastelik M. Rafaela OCist nővért választották meg a közösség apátnőjévé. A megválasztást követően Rafaela apátnőt Mauro-Giuseppe Lepori generális apát megerősítette és beiktatta hivatalába. Az apátnői benedikálásra május 8-án, ünnepi szentmise keretében került sor Érden, a rend monostorában.

A benedikálás szertartása az evangélium után kezdődött a praesentatióval, vagyis a bemutatással: Rafaela apátnő a közösség két tagja kíséretében a generális apát elé lépett, és kérték, hogy áldásával avassa fel a megválasztott apátnőt.

A bemutatást követő homíliában Mauro-Giuseppe Lepori arra buzdította az új apátnőt, hogy Krisztust, a Jó Pásztort vegye mintául vezetői szolgálatának idejére.

A szentbeszéd után az ígérettétel következett: a generális apát kérdéseire adott válaszokkal az új apátnő ígéretet tett arra, hogy Szent Benedek reguláját megtartva a rábízottakat Isten szeretetére, az evangéliumi életre és a testvéri szeretetre – saját jó példájával elöl járva – oktatja.

Ezt követően felhangzott a Mindenszentek litániája, ezzel az imával kérve a szentek közbenjárását az oltár előtt leboruló apátnőre.

A litánia után a benedictio, vagyis a megáldó imádság következett. A generális apát az áldás szavait követően átadta az apátnői jelvényeket, Szent Benedek reguláját, a gyűrűt és a pásztorbotot.

Rafaela apátnő a szentmise végén 75 szál rózsával köszönte meg Punk M. Gemma emerita apátnő 75 évnyi vezetői szolgálatát.

Az ünnepi szentmisén együtt ünnepelt Bérczi Bernát OCist zirci apát, Maximilian Heim OCist heiligenkreuzi apát, Horváth Olga OCist, a Ciszterci Nővérek Boldogasszony Háza monostor apátnője és nővérei, az oberschönenfeldi, a seligenthali, illetve a marienkroni apátság elöljárói és képviselői.

A zenei szolgálatot Rónaszéki Tamás karnagy vezette.

*

A lengyel származású Kastelik M. Rafaela az 1945-ben alapított szerzetesközösség második apátnője.

Szöveg és fotó: Sümeghy Kata

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria