A magyar jezsuitákkal is találkozott Ferenc pápa

Megszentelt élet – 2023. április 29., szombat | 19:00

A hagyományok szerint amikor a jezsuita Ferenc pápa hivatalos látogatáson felkeres egy országot, mindig külön találkozik a helyi rendtársaival. Így történt ez magyarországi útján is. Az egyházfő a jezsuiták, azaz a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya tagjait április 29-én, szombaton 18 órakor fogadta szálláshelyén, az apostoli nunciatúrán.

Az esemény, mint korábban más országokban is, magántalálkozó, amelyen a pápa kötetlen, testvéri együttlét során ismerkedik meg rendtársaival, az adott provincia életével.

A jezsuiták több ajándékkal is készültek. Kiemelkedik közülük a rendtartomány életéről külön Ferenc pápának készített képes kiadvány, benne lelkiségi, kulturális, társadalmi és szociális kezdeményezéseik bemutatásával.

A Jezsuita Menekültszolgálat és az arlói romamisszió egy-egy kézzel készített albumba rendezte tevékenységének legfontosabb pillanatait, és az ajándékok között átadták az Ignác – A lelkek lovagja című jezsuita musical Erkel színházbeli előadásának felvételét is, mely darab egyik betétdalának átírt változata lett a pápalátogatás hivatalos dala. (A további ajándékok felsorolását és a rendtartományról szóló kiadvány online változatát ITT találják.)

A találkozó nem volt sajtónyilvános, a pápa ott elhangzott beszédének összefoglalóját a szokások szerint a Vatikán munkatársai fogják közzétenni, várhatóan néhány héttel az esemény után.

Forrás és fotó: Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Mihalkov Ferenc SJ karikatúrája a Ferenc pápának készült ajándékkiadványból