Anya és fia szinte egyszerre szentelték Istennek életüket

Megszentelt élet – 2021. június 24., csütörtök | 20:20

Az édesanyából szerzetesnővér, egyetlen fiából pap lett. A brazil Magno de Oliveira, vagyis Jonas atya és édesanyja történetéről számos spanyol nyelvű portálon beszámoltak. Az ACI Prensa katolikus lap olvasóival maga Jonas atya osztotta meg hivatásuk születését.

Jonas Magno de Oliveira elmondta, katolikus környezetben nevelkedett, és már nyolcesztendős korában érezte a megszentelt élet vonzását. Akkoriban a családja még úgy vélte, ez csak afféle gyerekkori, múló álom – ő maga azonban már akkor is biztosan tudta, hogy nem erről van szó.

„Mindig mentünk misére, katolikusok voltunk, bár a plébánia életében nem nagyon vettünk részt” – mesélte.

A fiatal pap elmondta, nagy hatással volt rá egy egyházmegyés pap ismerősük, akit áthatott a lelkekért érzett lelkipásztori felelősség. A Megtestesült Ige rendjét, amelybe végül Jonas atya belépett, Argentínában alapította 1984-ben Carlos Miguel Buela.

Jonas atya beszélt arról is, édesanyja vigyázott, hogy ne erőltesse rá ezt a hivatást, de mellette állt mindenben, és az erényekre nevelte őt. „Mamára nagy hatással volt a Szűzanya, aki mindig csendes volt, hagyta, hogy Krisztus tegye, amit tennie kell” – fogalmazott a pap.

Amikor tizenhárom éves lett, édesanyja részt vett egy Szent Ignác-i lelkiségű csendes lelkigyakorlaton. Mialatt várta, hogy anyukája hazatérjen a lelkigyakorlatról, Jonas atya a Megtestesült Ige rend kisszemináriumában lakott, ahol segítséget kapott a hivatása tisztázásához, és megerősödött abban, hogy papi hivatást kapott.

Egyetlen gyermek lévén nagyon aggódott, hogy édesanyja magára marad. Az Úr és a Mataréi Szűz Szolgálói Intézet nővérei – a Megtestesült Ige kongregáció női ága – azonban felajánlották, édesanyja éljen velük, így közel maradhatott a fiához, és támogatni tudta őt hivatásában is.

„Édesanyám ápolónővér, a szerzetesnővérek azért is hívták magukhoz, mert szükségük volt bentlakó ápolóra, mivel értelmi fogyatékkal élőkről is gondoskodnak – magyarázta Jonas atya. – Édesanyám pedig nagyon örült a lehetőségnek.” A fiatal pap isteni gondviselésként élte meg, hogy nem sokkal azután, hogy ő beköltözött a kisszemináriumba, anyukája beköltözhetett a nővérekhez.

„Egy ideig ott dolgozott a nővéreknél, ott fedezte fel saját hivatását, majd belépett a rendbe, elkezdte a noviciátust. Akkor döbbent rá, nemcsak a szerzetességre, de kifejezetten a kontemplatív szerzetességre kapott elhívást” – számolt be a pap.

Brazíliában kezdte meg Jonas atya édesanyja a noviciátust, majd Olaszországban töltötte a formáció idejét, és jelenleg is ott él.

Egyetlen fia is a képzési időszak végére ért azóta, és 2020. május 8-án pappá szentelték. Most Rómában szolgál, és nagyon hálás, hogy ilyen közel lehet édesanyjához, meglátogathatja őt.

A fiatal pap elmondta, hatalmas ajándék volt számára édesanyja döntése, hogy Istennek szenteli életét, hogy szerzetesnővér lett, Krisztus menyasszonya.

„Amikor a hivatásokról beszélünk, általában az derül ki, hogy a szülők valamelyike ellenezte, de az én esetemben erről szó sem volt… Mama támogatott, és nemcsak hogy támogatott, hanem most ugyanazon az úton követjük Krisztust, ugyanazt a hivatást választottuk, sőt mi több: ugyanazt a karizmát, ami tényleg elég különleges eset, és hálát adok érte Istennek” – fogalmazott Jonas Magno de Oliveira.

Forrás és fotó: AciPrensa.com

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria