Elindult a magyarországi női rendek segélyszállítmánya Ukrajnába

Megszentelt élet – 2022. május 19., csütörtök | 17:08

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász szervezésében jutnak el a Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája által a Kárpátalján élők, illetve az oda menekültek számára gyűjtött adományok. A szállítmányt Székely János szombathelyi megyéspüspök áldotta meg május 19-én.

A szállítmány egy része élelmiszer, amit sok helyen osztanak szét,  de közvetlenül ingyenkonyhákra is visznek belőle. Az élelmiszereken kívül paplanok, párnák, ágyneműk, mosószerek, illetve ipari mosógép is került a rakodótérbe. Az adományok összértéke körülbelül 15 millió forint. A karitász felajánlotta gépjárműveit, a segélyszervezet munkatársain kívül pedig magánszemélyek is segítenek a szállításban.

Németh Emma testvért, a Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciájának elnökét Pomeisl Mária szociális testvér képviselte az adományok megáldása alkalmából. A Kárpátalján élők számára most nélkülözhetetlen dolgokat a hazai szervezet, illetve a Los Angelesben élő szociális testvérek pénzügyi támogatásából vásárolták – mondta el Pomeisl Mária, aki egyúttal megköszönte a Szombathelyi Egyházmegye és a Karitász segítségét az adományok célba juttatásában, hiszen erre a szociális testvéreknek nem lett volna lehetőségük.

Az adomány – részben – a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye Szent Pantaleimon Karitászához kerül. A szervezet elnöke, Szkoropádszky Péter a helyszínen fejezte ki köszönetét. Mint mondta, ez már a harmadik út Szombathelyről Kárpátaljára. Sajnos ilyen helyzetbe jutottunk,

nem egy gazdag vidéke ez a Kárpát-medencének, és most még rászoruló menekültekről is gondoskodniuk kell

– tette hozzá. A nagyjából 1,2 millió lakos mellett most mintegy 200 ezer menekült is él Kárpátalján.

A Szent Pantaleimon Karitász a munkácsi egyházmegye 48 magyar ajkú egyházközségét fedi le. Az itt elhelyezett menekült családok fogják kapni az adomány nagy részét, amelyből körülbelül kétszáz családnak tudnak egy hónapra elegendő tartósélelmiszer-csomagot összeállítani. Emellett segítik azt az öt ingyenkonyhát, amelyek a Kárpátalján maradt rászoruló időseknek készítenek meleg ételt, amit ki is szállítanak nekik.

Két kisbusznyi adomány a Munkács melletti Pósaházára kerül a Szent József Nővérek Kongregációjához, akik szintén fogadtak be menekülteket. Szkoropádszky Péter kiemelte: a görögkatolikus egyházmegye megnyitotta minden intézményét a menekültek előtt, és örömmel tapasztalták, hogy a hívek is fogadtak be rászoruló családokat.

Az evangéliumi feladatot teljesítjük: ételt adni az éhezőknek, szállást adni a rászorulóknak. Sosem voltunk olyan közel az üdvösséghez, mint amit ez a nehéz helyzet teremtett nekünk”

– mondta a karitász vezetője.

Az útra indulókat és az adományokat Székely János megyéspüspök áldotta meg. „Az evangélium kezdettől fogva úgy jelent meg, mint ami átformálja a világot: enni ad az éhezőknek, vigasztalást ad a szomorkodóknak és békét hoz a világnak” – mondta rövid beszédében. Felidézte, hogy az első kórházak és az ingyenes iskolák a kereszténység eredményei, hiszen szerzetesek alapították ezeket. Köszönetét fejezte ki a Szociális Testvérek Társaságának az adományokért, hozzátéve: Salkaházi Sára szociális testvér komáromi évei alatt ingyenkonyhát működtetett a városban, ahol sok száz emberre főztek.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria