Letették az új szalézi tartományfőnökség és oratórium alapkövét Óbudán

Megszentelt élet – 2020. február 11., kedd | 10:33

A két új épület alapkövét február 10-én délután Varga Mihály pénzügyminiszter, Andrásfalvy János tartományfőnök és Ábrahám Béla korábbi tartományfőnök tette le.

Varga Mihály az ünnepségen kiemelte: a kormány természetes szövetségeseként tekint az egyházakra, és kiemelt feladatának tartja támogatásukat, hogy közfeladataikat és közösségépítő szolgálatukat minél jobb feltételek között láthassák el.

A kormány nagyra értékeli a szalézi rend pedagógiai hagyományait, és azt a kiemelkedő munkát, amellyel hozzájárulnak a magyar kultúra, a gazdaság és a társadalom fejlődéséhez – tette hozzá.

A miniszter közölte: a szalézi rend a katolikus egyház egyik legnépszerűbb szerzetes közössége, világszerte ismerik a gyerekek, a fiatalok körében végzett munkájukat.

„Magyarországon is nagyrabecsüléssel fordulunk a rend tagjai felé, különösképpen a hátrányos helyzetű gyerekekért, fiatalokért végzett munkájukért” – fűzte hozzá.

„A kormány ezért örömmel támogatta a mostani beruházást, annak reményében, hogy az új rendház és közösségi terem hozzájárul a helyi társadalom erősítéséhez, Óbuda egész közösségének javát szolgálva” – mondta a pénzügyminiszter, a II. és III. kerület fideszes országgyűlési képviselője.

Varga Mihály elmondta: 2010 óta megduplázódott, 220 ezerre nőtt az egyházi óvodákban, általános és középiskolákban tanulók száma. Emellett az elmúlt tíz évben mintegy háromezer templom újult meg, illetve 120 új templom épült a kormány támogatásával Magyarországon és a Kárpát-medence magyarlakta területein.

Andrásfalvy János tartományfőnök a kormányzati támogatást megköszönve hangsúlyozta, hogy a két új épülettel, az oratóriummal és a tartományfőnökséggel a szalézi közösség is tovább épül a fiatalok szolgálatára.

Ábrahám Béla korábbi tartományfőnök közölte: az óbudai szalézi oratórium és a tartományfőnökség épülete rendkívül rossz állapotban volt, ezért 2019-ben lebontották. Felidézte: a Kiscelli utcai épületben 1912-ben Fischer Ágoston egyházmegyés pap hozta létre a Senki Fiai Otthont árva gyerekeknek. 1918-ban bekövetkezett tragikus balesete és halála után, 1920-ban került az otthon szalézi tulajdonba azzal a céllal, hogy a rend tagjai folytassák a megkezdett szociális, karitatív tevékenységet. Az intézetet a kommunizmus évtizedeiben államosították, a rendszerváltás után pedig csak 2003-ban kapta vissza a leromlott állapotú épületegyüttest a közösség – tette hozzá Ábrahám Béla.

A beruházás összértéke 2,2 milliárd forint. Az oratórium háromszintes, 1714 négyzetméteres épületét 1,4 milliárdból, a tartományfőnökség 614 négyzetméteres épületét 800 millió forintból építik fel.

Az óbudai szalézi oratóriumban rászorulókat korrepetálnak, 40–50 fiatalnak szociális jelleggel korábban reggelit, néhány éve pedig vacsorát adnak. Az udvaron lévő focipályán és kosárlabdapályán sok fiatal tölti sportolással szabadidejét. Nyaranta több száz gyereknek rendeznek ott napközis tábort.

Forrás és fotó: MTI/Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria