Lezárult Akas Basír boldoggáavatási ügyének egyházmegyei szakasza

Megszentelt élet – 2024. március 20., szerda | 12:55

Sebastian Francis Shaw OFM érsek március 15-én a pakisztáni Lahorban található Szent Szív székesegyházban hivatalosan lezárta a két évvel ezelőtt, 2022. március 15-én elindított egyházmegyei vizsgálatot Isten szolgája Akas Basír (1994. június 22. – 2015. március 15.) életének és vértanúságának ügyében.

Kilenc év  telt el azóta, hogy a fiatal Akas Basír egykori szalézi növendék feláldozta magát, hogy megakadályozza, hogy egy öngyilkos merénylő mészárlást vigyen véghez a juhanabadi Szent János-templomban, a pakisztáni Lahor város keresztény negyedében. A húszéves Akas Basír korábban a lahori Don Bosco Műszaki Intézetben tanult, és önkéntes biztonsági őr volt a Szent János-templomban.

Sebastian Francis Shaw OFM érsek elnökölt az egyházmegyei vizsgálat záróülésén, Amdzsad Juszaf püspöki küldött; Rafhan Fajjaz, az igazságosság előmozdítója és Patrick Samuel OFMCap jegyző jelenlétében. Az eredeti aktákat, az átiratot és a nyilvános másolatot bemutatták, hitelesnek nyilvánították, és Germano Penemote püspökre bízták, akit azzal a feladattal bíztak meg, hogy továbbítsa a Szenttéavatási Ügyek Dikaszteriumának Rómába.

A szentmisét Lahor érseke mutatta be. Koncelebrált a pakisztáni apostoli nuncius, Germano Penemote püspök; Joseph Indrias Rehmat, Fajszálábád püspöke és Juszaf Szohan, Multan püspöke. Jelen voltak Akas Basír szülei és testvérei. Az egyházmegye papjai, az ország összes vallási gyülekezetének képviselői, szeminaristák, egykori szalézi diákok és a lahori Don Bosco ifjúsági központ diákjai is részt vettek az ünnepélyes szertartáson.

Sebastian Francis Shaw OFM érsek és a jelen lévő püspökök méltatták Akas Basír bátorságát és megingathatatlan hitét, kifejezve hálájukat a boldoggáavatási eljárás egyházmegyei szakaszának befejezéséért.

A pakisztáni katolikus egyház számára nagyon fontos ez az esemény, amely a pakisztáni keresztények első kanonizációs ügye. Fő támogatója a Szalézi Kongregáció, társszervezője az egykori szalézi növendékek világszövetsége, valamint Pierluigi Cameroni SDB posztulátor és Gabriel de Jesús Cruz Trejo SDB posztulátorhelyettes.

Ferenc pápa márciusi imaszándékát azoknak ajánlotta, akik az üldöztetés és a szabadság hiánya ellenére is hitben élnek: tanúságtételük „annak a jele, hogy jó úton járunk”. A World Prayer Network által közzétett videóban, amelyben a Szentatya egy mártírhalált szenvedett nő megrendítő történetét meséli el, Ferenc pápa Akas Basírra is utalt. A pápa arra kéri a híveket, hogy imádkozzanak, „hogy azok, akik a világ különböző részein életüket kockáztatják az evangéliumért, bátorságukkal és missziós lendületükkel fertőzzék meg az Egyházat”.

Isten szolgája Akas Basírhoz hasonlóan korunkban sok mártír van, akik hétköznapi életet élnek, következetesen és bátran vállalva a kegyelmet, hogy tanúságot tegyenek a végsőkig, akár a halálig is. Nem tagadták meg és nem felejtették el hitüket, hanem állhatatosan kitartva benne tanúságot tettek Jézus Krisztus iránti hűségükről. Az Egyház igaz útját járják.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu; ANS-Lahor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria