Mátraverebély-Szentkúton rendezik meg a második zarándokakadémiát

Megszentelt élet – 2023. március 11., szombat | 12:47

Egyre népszerűbb a vallási turizmus, reneszánszát éli a zarándoklás. Március 22–23-án rendezik meg a második zarándokakadémiát Mátraverebély-Szentkúton, ahol a szakrális-spirituális és a turisztikai szakma együtt alkotja meg a „zarándokkódexet”.

Bódis Gábor, a zarándokakadémia egyik főszervezője szerint érdemes tisztában lenni az alapokkal, hogy kinek és hogyan érdemes elindulnia, mitől válik egy turista zarándokká. A szervezők az alábbiakban foglalták össze, mit kell megfontolnia a zarándokútra készülőnek.

Nem minden turista zarándok

Előfordul, hogy valaki turistaként indul el, és zarándokként érkezik meg. Elég egy hely, egy találkozás, amely megérinti – és más emberként tér haza.

A zarándok belső útja

A turista eljut A-ból B-be, de a zarándok kétszeresen teszi meg az utat: fizikailag és lelkileg. Az előbbi azért fontos, hogy időben és térben is el tudjon csendesedni, hogy aztán a másik típusú mozgás, a mélyebb, a lelki meg tudjon valósulni. Fizikai mozgás nélkül is át lehet élni komoly belső folyamatokat, de a környezetváltozás nagy segítség lehet ehhez.

Szándék, amiért elindulunk

A zarándoklat egyben imádság is, amelynek van egy fizikai vetülete. Nem úgy működik, hogy bedobok a perselybe egy kívánságot, hanem felajánlok egy problémát, kihívást Istennek, és lemondva a kényelmemről, elindulok, hogy valami másképp legyen.

Táv

Érdemes mindenkinek felmérnie a kondícióját, fizikai állapotát; ez határozza meg a távot. De nincs egyenes arányban a töltekezés mértéke a megtett kilométerrel. Az is önvizsgálatot igényel, hogy egyedül vagy közösségben, barátokkal jobb-e megtennem a zarándokutat.

Gyalog vagy járművel

Nem csak gyalogosan érdemes útnak indulni, jóllehet a fizikai terhelés a lelki megtisztulást is segíti. Ha testileg is megmérettetünk, jobban értékeljük, amiért megdolgozunk.

Dress code

Az öltözet és a felszerelés lehet puritán, ezt is rá lehet bízni Istenre. De javasolt az időjárásra felkészülni, illetve a zarándokhely viseletéről tájékozódni. A luxuscikkekről pedig érdemes lemondani.

A zarándokhely szelleme

Az úticél kiválasztásában az internet is segítségünkre lehet, de egy jártas ismerős, vagy egy zarándokvezető javaslata személyre szabottabb.

A zarándokhely szent hely; liturgikus rendjébe érdemes bekapcsolódni megérkezéskor, mert mélyebb megélést tesz lehetősvé a zene, a szöveg, a hanghatás, a fények, ami mind az érzékszerveinkre hatnak.

Az épített hely önmagában annyit nem tud mesélni, mint a zarándokot fogadó személy vagy a helyi közösség. Érdemes felkészülni és elfogadni az adott kultúra, vallás helyi szabályait, melyek nem korlátozni akarnak, hanem azért születnek, hogy segítségünkre legyenek a hely szellemének átélésében, a lelki megnyílásban, az Istennel való kapcsolat támogatásában.

Mit viszünk haza?

Az élményt magunkkal visszük, de ami még fontosabb, hogy egy zarándoklat alatt jellemző, hogy valami megváltozik bennünk, és már nem az az ember tér haza, aki elindult. Sokszor az élményt kiegészítjük egy megfogható eszközzel: képeslap, hűtőmágnes, rózsafüzér stb. Egyéni, hogy kit mi ragad meg, és mi idézi fel benne, mi élteti tovább azt az élményt és találkozást, melyet a szent helyen átélt.

A március 22–23-án Mátraverebély-Szentkúton megrendezendő Zarándok Akadémia 2 részletes programja ITT olvasható.

Forrás és fotó: Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely; Zarándokakadémia.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria