Megjelent A remény emberei című könyv a szerzetesrendekről

Megszentelt élet – 2020. május 18., hétfő | 9:01

Hiánypótló összefoglaló mű jelent meg a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája jóvoltából.

„A megszentelt élet különböző formái az apostoli időktől jelen vannak az Egyház életében Isten és az emberszeretet szolgálatában. A történelem során más-más formái jelentek meg, a remetéktől, a monasztikus szerzetektől az apostolkodó kongregációkon keresztül. Az elmúlt két évezredben nők és férfiak milliói köteleződtek el Krisztus szorosabb követésére, hogy életük felajánlása által Krisztus vigasztaló, gyógyító, bátorító jelei legyenek a világban a világért.”

Harminc éve írta meg Puskely Mária SSND a Szerzetesek című, rendeket bemutató könyvét, amelyet nagyon sokan forgattak, de azóta nem született újabb hasonló jellegű kiadvány. Természetesen rengeteg minden változott ennyi év alatt. Új rendek jöttek létre, és voltak, melyek szolgálati területet váltottak, vagy beteljesítették küldetésüket, és megszűntek.

Ezért egy évvel ezelőtt a női és férfi szerzetesi konferenciák elnöksége elérkezettnek látta az időt, hogy friss és aktuális összefoglaló könyv jelenjen meg a magyarországi szerzetesrendekről.

A szerzeteselöljárók irodájában megkezdődött a hosszú munkafolyamat: kitalálni és megtervezni, hogy mi szerepeljen az albumban a rendekről, hogyan lehet a szolgálatok változatosságát, az életvitelek sokféleségét bemutatni, és egyben személyessé is tenni.

Ez a könyv mindenkinek szól. Tájékozottságot ad, de egyben kirajzolódik belőle a szerzetesi élet lelkisége és öröme is.

A leírásokat maguk a szerzetesközösségek bocsátották rendelkezésre, így az szerepel benne, amit ők tartottak fontosnak elmondani magukról.

„A könyvben szereplő 80 szerzetesrendbe történetükön, lelkiségükön, szolgálataikon keresztül nyerhetünk bepillantást, mindezt színes életképekkel gazdagítva. Fontosnak éreztük, hogy ne pusztán ismereteket osszunk meg, hanem az olvasó szívéhez is szóljunk, ezért tanúságtételek is kerültek a könyvbe – írják a kötetet ajánlva. – Minden rendből egy szerzetes megosztja velünk, hogy miért ezt a hivatást és az adott rendet választotta. Bízunk benne, hogy A remény emberei albumot forgatva eltölti az olvasót az öröm, hogy Krisztus követésének ilyen sokféle útja létezik a szerzetesi hivatás keretein belül is.”

A könyv kizárólag a Szent István Könyváruház weboldalán rendelhető meg.

Forrás és fotó: Szerzetesek.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria