Megújult a győri bencés perjelség ebédlője

Megszentelt élet – 2019. október 29., kedd | 16:25

Október 25-én, Szent Mór emléknapján ünnepélyes keretek között átadták és megáldották a győri Szent Mór Bencés Perjelség felújított refektóriumát.

Az épületszárny az 1640-es, míg a freskók az 1840-es években készültek el. A felújítás költsége a Modern Monasteries (Modern monostorok) elnevezésű, határon átnyúló pályázat keretében valósult meg, illetve ugyanennek a pályázatnak köszönhetően folyamatban van a rendházhoz tartozó műemlék patika restaurálása is.

Az átadóünnepségen jelen volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, a győri bencés gimnázium egykori diákja, valamint Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, aki az ünnepi szentmisét celebrálta.

A prédikáció egyik fontos gondolata volt, hogy ma olyan világban élünk, ahol a jót nem könnyű felismerni. – Különösen megnehezíti az ember dolgát az, hogy minden relativizálódik, és a világ azt állítja, semmi sem örök. Látható azonban, hogy minden korban voltak olyan emberek, akiknek erkölcsi értékrendje kiemelkedett és örök példát ad. Ilyen életpélda Szent Mór élete. A ma emberének a rossz felismeréséhez és legyőzéséhez, legyen az önmagunkban vagy a környezetünkben, a legjobb eszköz az imádság – zárta homíliáját Veres András püspök.

Sárai-Szabó Kelemen, a Szent Mór Bencés Perjelség perjele avatóbeszédében kiemelte, a győri bencések közössége nagyon is megtapasztalja azt, hogy micsoda erő rejlik abban és milyen csodák tudnak létrejönni, amikor kapcsolatokat építünk, amikor megszólítunk, meghívunk jó szándékú, jóakaratú embereket, amikor jó ügyekért közösen küzdünk. Az épületek újjászületésén túl különösen jó látni, hogy „sok-sok közös program zajlik a felvidéki és a győri fiatalok között: együtt kirándulnak, énekelnek, ismerkednek a szerzetesség hagyományaival, értékeivel”.

Szijjártó Péter köszöntőbeszédében többek közt elmondta, hogy a győri bencés gimnáziumban megkapott stabil értékrenddel és versenyképes tudással rendelkező fiatalok hozzájárulnak az ország fejlődéséhez. Erre azért is van szükség – emelte ki a miniszter –, mert a bencések különös értékrendet képviselnek Magyarországon, a keresztény hit és erkölcs megőrzése pedig sokkal fontosabb ma, mint bármikor. Európa ugyanis csak akkor lehet erős, ha visszatér a keresztény értékrendhez – zárta beszédét Szijjártó Péter.

Forrás: Szent Mór Bencés Perjelség

Fotó: Püspöki Apor; Külgazdasági és Külügyminisztérium

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria